"Sarajevska zima"

Izložba radova Alise Teletović u okviru projekta “Umjetnost u izlogu”

alisateletovic

Alisa Teletović bosanskohercegovačka slikarica, grafička dizajnerica i ilustratorica slika i stvara već 20 godina, u Australiji ali i Evropi

Izložba “Pejzaži duše, uma i srca” slikarke Alise Teletović biće otvorena 4. marta u Galeriji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) u okviru projekta “Umjetnost u izlogu 2021”.

Postavka sadrži selekciju od desetak slika, kombinovane tehnike na papiru. Izložba je uvrštena i u program ovogodišnjeg Festivala “Sarajevska zima”.

“Pejzaži duše, uma i srca” savremene slikarice i grafičke dizajnerice Alise Teletović odražava razmišljanje da negdje duboko u nama, ispod granice svjesti, divljaju razni motivi i osjećanja, a uloga svjesnog Ja je, između ostalog, da sve njih uravnoteži.

Izložba će biti otvorena do 11. marta, saopćeno je iz Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine.

Alisa Teletović bosanskohercegovačka slikarica, grafička dizajnerica i ilustratorica slika i stvara već 20 godina, u Australiji ali i Evropi.

– Mi smo tako krhki i dragocjeni. Kako je tehničko-naučni svijet rastao, tako je naš svijet postajao dehumanizovan. Čovjek se osjeća usamljenim u univerzumu zato što više nije povezan s prirodom, izgubio je svoje autentično i nesvjesno značenje. Moje slike su Nada, nada i briga o sebi, o radosti i osmijehu života, razdraganosti memorije i sjećanja prisustnosti nas samih u prirodi – kaže slikarica.

Alisa Teletović diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbourneu, gdje završava Bakalaureat u Umjetnosti i Elektronski Dizajn i Interaktivne Medije. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka, te ULUBIH-a. Iza sebe ima dvadesetak samostalnih izložbi, između ostalog u Melbourneu, Perthu, Adelaideu, Beču, Trogiru, Zagrebu, Sarajevu i Tuzli. Laureatkinja je niza priznanja i nagrada.

Umjetnički radovi autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, a njeno umjetničko djelovanje može se pratiti na društvneim mrežama, te na zvaničnoj web stranici: VIDEO kao i www.michica.com, saopćeno je.