Kultura

BKC

Izložba rukopisa prikupljenih iz orijentalnih zbirki bh. arhiva

13/07/2021

Većina dokumenata je iz orijentalne zbirke Zavičajnog muzeja u Visokom koji ih baštini od osnivanja 1953. godine. Općina je arhiv iz tog perioda prebacila u Muzej - kazala je Pulo

Izložba rukopisa prikupljenih iz orijentalnih zbirki bosanskohercegovačkih arhiva, muzeja i biblioteka, s akcentom na Fond orijentalne zbirke Zavičajnog muzeja u Visokom, otvorena je danas u Galeriji Javne ustanove “Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo” u okviru Festivala Baščaršijske noći.

Autorica izložbe Mubera Pulo kazala je da će posjetioci imati priliku da vide skenirane ili fotografisane primjerke originalnih rukopisnih dokumenata, deftera i knjiga na orijentalnim jezicima i arebici koji datiraju iz druge polovine 19. i početka 20. stoljeća, s osvrtom na administrativnu povezanost Visokog i Sarajeva u periodu s kraja Osmanskog i početka Austrougarskog perioda.

– Većina dokumenata je iz orijentalne zbirke Zavičajnog muzeja u Visokom koji ih baštini od osnivanja 1953. godine. Općina je arhiv iz tog perioda prebacila u Muzej – kazala je Pulo.

Pored Muzejskih dokumenata, dodala je da je izložba obogaćena dokumentima iz tog perioda koji potiču iz porodičnog naslijeđa i drugih javnih fondova, kao što su Orijentalni institut, Gazi Husrev-begova biblioteka i Historijski arhiv Sarajevo, s kojima su ostvarili vrlo uspješnu saradnju.

– Svi dokumenti su vezani za Visoko, bez obzira da li su pisani u Visokom ili Sarajevu – naglasila je Pulo.

Riječ je o dvodimenzionalnim eksponencijalnim jedinicama: dokumentima, defterima i knjigama datiranim iz perioda druge polovine 19. i početka 20. stoljeća, pisanim na domaćim i orijentalnim jezicima i pismu.

Izložba će biti otvorena do 18. jula.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.