Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konjičko kulturno ljeto

Izložba rukotvorina Jasmina Smajića na Konjičkom kulturnom ljetu

Izlozba rukotvorina Jasmina Smajica

Što se tiče dječjeg odjeljenja, Gradska biblioteka svojim čitateljima predlaže knjigu “Moje drago ja”, Galile Ron-Feder

Prva samostalna izložba rukotvorina konjičkog drvorezbara Jasmina Smajića bit će otvorena večeras u 19 satu u Zavičajnom muzeju u Konjicu u okviru manifestacije Konjičko kulturno ljeto 2020.

Iz Narodnog univerziteta Konjic (NUK), koji je i organizator događaja, ističu kako je konjičko drvorezbarstvo upisano na listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a.

“To je dodatni razlog da učinimo sve kako bismo otvorili institucije kulture za umjetnost ‘iscrtavanja duše u teksturi drveta’, za sve umjetnike koji naš grad svojim darom i radom čine prepoznatljivim na međunarodnoj sceni”, priopćeno je iz NUK-a.

U okviru online sadržaja Konjičkog kulturnog ljeta Gradska biblioteka Narodnog univerziteta Konjic preporučila je čitateljima roman “Knjiga o Uni”, pisca Faruka Šehića.

Gradska biblioteka Narodnog univerziteta Konjic svojim čitateljima u okviru Konjičkog kulturnog ljeta preporučuje roman “Knjiga o Uni”, pisca Faruka Šehića.

“Ovo je možda najljepše napisana knjiga o jednom od najružnijih, najodvratnijih ratova ikad. U njoj je povezan bijes, okus besmisla i poraza. U toj ljutnji Šehić je poetski intuitivan, te na temi rata uspijeva zabilježiti ono strašno, i to iznutra, iz uzdrmanog prvog lica”, navodi se u priopćenju.

Što se tiče dječjeg odjeljenja, Gradska biblioteka svojim čitateljima predlaže knjigu “Moje drago ja”, Galile Ron-Feder.

“To je prelijepa ispovijest desetogodišnjeg dječaka Koena koji traga za svojim pravim domom. Njega odgajaju baka i tetka koje ga na kraju prepuštaju na usvajanje imućnoj obitelji. Dječak će po nagovoru pomajke početi voditi dnevnik iz čijih zabilješki će se vidjeti kako doživljava rastanak sa starom sredinom i sporo uklapanje u novu obitelji koja ga lijepo prihvaća”, stoji u priopćenju Narodnog univerziteta Konjic.