Kultura

Konjičko kulturno ljeto

Izložba rukotvorina Jasmina Smajića na Konjičkom kulturnom ljetu

22/06/2020

Što se tiče dječjeg odjeljenja, Gradska biblioteka svojim čitateljima predlaže knjigu "Moje drago ja", Galile Ron-Feder

Prva samostalna izložba rukotvorina konjičkog drvorezbara Jasmina Smajića bit će otvorena večeras u 19 satu u Zavičajnom muzeju u Konjicu u okviru manifestacije Konjičko kulturno ljeto 2020.

Iz Narodnog univerziteta Konjic (NUK), koji je i organizator događaja, ističu kako je konjičko drvorezbarstvo upisano na listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a.

“To je dodatni razlog da učinimo sve kako bismo otvorili institucije kulture za umjetnost ‘iscrtavanja duše u teksturi drveta’, za sve umjetnike koji naš grad svojim darom i radom čine prepoznatljivim na međunarodnoj sceni”, priopćeno je iz NUK-a.

U okviru online sadržaja Konjičkog kulturnog ljeta Gradska biblioteka Narodnog univerziteta Konjic preporučila je čitateljima roman “Knjiga o Uni”, pisca Faruka Šehića.

Gradska biblioteka Narodnog univerziteta Konjic svojim čitateljima u okviru Konjičkog kulturnog ljeta preporučuje roman “Knjiga o Uni”, pisca Faruka Šehića.

“Ovo je možda najljepše napisana knjiga o jednom od najružnijih, najodvratnijih ratova ikad. U njoj je povezan bijes, okus besmisla i poraza. U toj ljutnji Šehić je poetski intuitivan, te na temi rata uspijeva zabilježiti ono strašno, i to iznutra, iz uzdrmanog prvog lica”, navodi se u priopćenju.

Što se tiče dječjeg odjeljenja, Gradska biblioteka svojim čitateljima predlaže knjigu “Moje drago ja”, Galile Ron-Feder.

“To je prelijepa ispovijest desetogodišnjeg dječaka Koena koji traga za svojim pravim domom. Njega odgajaju baka i tetka koje ga na kraju prepuštaju na usvajanje imućnoj obitelji. Dječak će po nagovoru pomajke početi voditi dnevnik iz čijih zabilješki će se vidjeti kako doživljava rastanak sa starom sredinom i sporo uklapanje u novu obitelji koja ga lijepo prihvaća”, stoji u priopćenju Narodnog univerziteta Konjic.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.