Muzej Sarajevo

Izložba “Sarajke na platnima bh. slikara” produžena do 1. aprila

Sarajke na platnima bh. slikara

Postavka je koncipirana tako da prezentira kroz različite likovne forme, stilove i umjetničke prosedée, a najviše u portretskom izrazu, žene – stanovnice Sarajeva, Sarajke svojim bićem, duhom, požrtvovanjem i stvaralaštvom

Izložba “Sarajke na platnima bh. slikara” autorice Indire Kučuk-Sorguč koja je prethodno otvorena u Brusa bezistanu, depandansu Muzeja Sarajeva, bit će produžena do 1. aprila zbog velikog interesa javnosti.

Postavka je koncipirana tako da prezentira kroz različite likovne forme, stilove i umjetničke prosedée, a najviše u portretskom izrazu, žene – stanovnice Sarajeva, Sarajke svojim bićem, duhom, požrtvovanjem i stvaralaštvom.

– One su Sarajevo odabrale, one su Sarajevo živjele i Sarajevo je živjelo u njima. One se zovu: Rahela, Una, Joka, Jovanka, Elma, Adela, Milka, Staka, Nada, Mica, Fajdinica, Zlatka, Djevojka, Sarajka, Milica, Maša… ili jednostavno Žena – navodi se u saopćenju Muzeja Sarajevo.

Ova izložba predstavlja izdvojeni segment znanstveno-istraživačke radnje iz antropologije u kojoj autorica Indira Kučuk-Sorguč proučava evolucijsku prošlost bh. stanovništva od razine genetike do razine kulture s posebnim akcentom na sarajevske žene, predvoditeljice emancipacije od kraja 19. do početka 21. stoljeća.

Predstavljena su 33 umjetnička djela od 22 autora – Kabiljo Danilus, Roman Petrović, Atanasije Popović, Gabrijel Jurkić, Petar Tiješić, Špiro Bocarić, Nada Novaković, Vojislav Hadžidamjanović, Mica Todorović, Adela Behr, Mersad Berber, Dobrivoje Beljkašić, Alija Hafizović Haf, Salim Obralić, Mario Mikulić, Đoko Mazalić, Ismet Mujezinović, Nevenka Georgijević-Ilić i Mirsad Mustajbašić. Među njima je istaknuti bečki slikar austrougarske epohe Carl Fröschl.

– Počeli smo našu godinu jubileja, 70 godina Muzeja Sarajeva fascinantnom izložbom naše kustosice Indire Kučuk-Sorguč koja je pobudila nezapamćen interes javnosti za izložbu ovoga tipa. S obzirom na to da smo pokazali umjetnička djela koja se ne izlažu često, pozivamo one koji nisu pogledali izložbu da dođu u Brusa bezistan i uživaju u ovim veličanstvenim umjetničkim djelima – istakao je direktor Muzeja Sarajeva Mirsad Avdić.