Kultura

Muzej Sarajeva

Izložba “Sarajke na platnima bh. slikara”

10/01/2019

Izložba autorice Indire Kučuk-Sorguč

U četvrtak, 17. januara Muzej Sarajeva je domaćin jedinstvene izložbe kojom otvaramo godinu obilježavanja jubileja – 70 godina od osnivanja Muzeja Sarajeva. Riječ je o izložbi «Sarajke na platnima bh. slikara» autorice Indire Kučuk-Sorguč.

Izložba «Sarajke na platnima bh. slikara» koncipirana je tako da prezentira kroz različite likovne forme, stilove i umjetničke prosedée, a najviše u portretskom izrazu, žene – stanovnice Sarajeva, Sarajke svojim bićem, duhom, požrtvovanjem i stvaralaštvom. One su Sarajevo odabrale, one su Sarajevo živjele i Sarajevo je živjelo u njima. One se zovu: Rahela, Una, Joka, Jovanka, Elma, Adela, Milka, Staka, Nada, Mica, Fajdinica, Zlatka, Djevojka, Sarajka, Milica, Maša… ili jednostavno Žena.

Ova izložba predstavlja izdvojeni segment znanstveno-istraživačke radnje iz antropologije u kojoj autorica Indira Kučuk-Sorguč proučava evolucijsku prošlost našeg stanovništva od razine genetike do razine kulture s posebnim akcentom na sarajevske žene, predvoditeljice emancipacije od kraja 19. do početka 21. stoljeća.

Na izložbi će biti predstavljeno 33 umjetničkih djela od 22 autora među kojima su djela koja bi s ponosom mogla krasiti zidove prestižnih svjetskih galerija. Od toga su četiri slikarice, četiri naše vrhunske umjetnice koje smo predstavili s tri autoportreta (Behr, Todorović, Novaković), dok je Nevenka Georgijević-Ilić oslikala u renesansnom maniru svoje viđenje sarajevske žene.

Imena umjetnika koja su ih naslikala, a koja su odavno ušla u anale bosanskohercegovačke likovne scene, su: Kabiljo Danilus, Roman Petrović, Atanasije Popović, Gabrijel Jurkić, Petar Tiješić, Špiro Bocarić, Nada Novaković, Vojislav Hadžidamjanović, Mica Todorović, Adela Behr, Mersad Berber, Dobrivoje Beljkašić, Alija Hafizović Haf, Salim Obralić, Mario Mikulić, Đoko Mazalić, Ismet Mujezinović, Nevenka Georgijević-Ilić i Mirsad Mustajbašić. I među njima istaknuti bečki slikar austrougarske epohe Carl Fröschl.

O izložbi će osim autorice Kučuk-Sorguč, govoriti direktor Muzeja Mirsad Avdić i Elma Alić-Šobot, direktorica Škole primijenjenih umjetnosti koja je i portretirana Sarajka na platnu Mirsada Mustajbašića.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.