svečano otvorena

Izložba slika “Moja priča” Mensura Porovića u tuzlanskom BKC-u

porovic izlozba (1)

Izložba pod nazivom “Moja priča”, presjek je nekoliko posljednjih ciklusa rada ovog autora i čini je 73 rada. Slike su većim dijelom rađene u velikim formatima, a autor je koristio tehnike ulje, akril, crtež

Izložba slika “Moja priča” Mensura Porovića, akademskog slikara iz Sarajeva, otvorena je svečano danas u velikoj galeriji J.U. Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u Tuzli.

– Ovo je moja 19. izložba i četvrta ovdje u Tuzli, gdje uvijek rado dolazim, posebno mojim prijateljima u BKC-u. Izložbu čini oko sedamdest radova iz ciklusa koji obuhvataju period proteklih desetak godina. Ovdje sam dobijao nagrade na Bijenalu minijature, pa sam odlučio i da se predstavim s manjim formatima – istakao je Porović.

Izložba pod nazivom “Moja priča”, presjek je nekoliko posljednjih ciklusa rada ovog autora i čini je 73 rada. Slike su većim dijelom rađene u velikim formatima, a autor je koristio tehnike ulje, akril, crtež.

– Izložbu smo nazvali “Moja priča” upravo zato što ona i jeste autorova priča, njegovo sjećanje na djetinjstvo i predstavlja jedan spoj njegovih radova iz ranijeg perioda, koji je izdvojen za ovu izložbu. Trudili smo se da to bude najbolje od ovog umjetnika – istakla je historičarka umjetnosti Amra Patković.

Direktorica JU BKC TK Mirela Ibrahimović Mehanović, na otvaranju još jednog događaja u ovoj ustanovi kulture, istakla je da se BKC TK trudi da u vremenu pandemije ne zaustavi svoje aktivnosti, te da raznovrsnim programom, i u u teškim vremenima, obogati kulturni život Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Izložba “Moja priča” bit će postavljena u velikoj galeriji BKC TK-a do 20. novembra, a BKC TK-a, do kraja godine planira postavke još najmanje dvije izložbe u svojim galerijskim prostorima, saopćeno je iz JU BKC TK.

Mensur Porović je Srednju školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti završio u Sarajevu, a Odsjek slikarstvo završio je u klasi profesora Milivoja Unkovića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1988. godine.