Izložba slika Velimira Iliševića u Prijedoru i Banjoj Luci

izlozba

Izložba slika Velimira Iliševića iz Švicarske “Staništa duha” biće otvorena sutra u Prijedoru, a u utorak, 5. septembra, u Banjoj Luci.

Izložba će biti otvorena u 20.00 sati u prijedorskom Muzeju Kozare, dok će u Kulturnom centru “Banski dvor” biti otvorena u utorak u 19.00 sati.

Ilišević je rođen 1965. godine u Sisku, a odrastao je i školovao se u Prijedoru. Interesovanje i sklonost prema umjetnosti odvodi ga na dalje školovanje u Novi Sad.

U Švicarsku odlazi 1989. godine, te tamo godinu dana provodi na Umjetničkoj školi u Cirihu, a potom počinje da radi samostalno.

Danas živi i radi u Švicarskoj, a svoja djela je do sada izlagao u renomiranim galerijskim prostorima u Švicarskoj, Španiji, Njemačkoj, Sloveniji, Italiji, BiH i Srbiji.

Stvaralaštvo slikara Velimira Iliševića zauzima posebno mjesto u odnosu na stil, izbor motiva, način nanošenja boja i u odnosu na njegovu slikarsku domišljatost.

Ilišević sebe smatra predstavnikom tradicije ekspresionističkog slikarstva, koje seže od Vinsenta van Goga i Haima Sutina do Vilfrida Mozera i Filipa Gustona.

Izložba “Staništa duha” planirano je da bude održana i u Trebinju i LJubljani.