Kultura

otvaranje 25. oktobra

Izložba “Sloboda”: Američki fotograf Ron Haviv gostuje u Mostaru

21/10/2021

Ron Haviv jedan je od najznačajnijih fotografa današnjice. Radio je u preko 100 zemalja svijeta i fotografijom pratio više od 25 ratnih sukoba

Izložba američkog fotografa Rona Haviva “Sloboda”, kojoj će prisustvovat i sam autor, bit će otvorena 25. oktobra u 18 sati, u Media centru OKC-a Abrašević.

Ron Haviv jedan je od najznačajnijih fotografa današnjice. Radio je u preko 100 zemalja svijeta i fotografijom pratio više od 25 ratnih sukoba.

Devedesetih je fotografirao ratove na prostoru bivše Jugoslavije, a kao važno svjedočanstvo o tom vremenu objavio je knjigu “Krv i med”.

Njegove fotografije osvojile su brojne svjetske nagrade, čuvaju se u znamenitim muzejima i galerijama, a korištene su i u sudskim procesima Haškog tribunala.

Slike rata u Bosni i Hercegovini, naročito one nastale u logorima, zgrozile su međunarodnu javnost i dovele do njene reakcije kroz uspostavljanje mehanizama poput Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, priopćili su organizatori izložbe.

Odvažni fotografi, snimatelji i novinari, koji su otkrivali i dokumentirali logore, pomogli su da tisuće zatočenika dočeka slobodu i ne završe u nekoj od masovnih grobnica. Izložba “Sloboda” posvećena je ljudima s obje strane objektiva, i zatočenicima i onima koji su im donosili slobodu.

U danima kada se u javni prostor ponovo odašilju ratne poruke ova izložba je bolan podsjetnik na strahote rata i poruka da se takvo nešto ne smije dozvoliti i ponoviti.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.