Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

27. augusta

Izložba “Stećci- svjetska baština UNESCO-a” u Muzeju Žitomislić

Stecak_naslovna_virtualna.izložba

Cilj izložbe je afirmacija kulturnog naslijeđa i obrazovanje mladih genercija ali i podizanje svijesti o turističkim potencijalima

Fondacija Muzej Žitomislić i HKD Napredak – podružnica Mostar najavljuju izložbu ‘Stećci- svjetska baština UNESCO-a.’ koja će biti otvorena u petak, 27. augusta u 19 sati u Muzeju Žitomislić, u kompleksu Manastira Žitomislić.

Stećci, ili ‘kameni spavači’ kako ih je nazvao pjesnik Mak Dizdar, srednjovjekovni su nadgrobni spomenici koji predstavljaju zajedničku kulturnu baštinu BiH i jednu od najvećih misterija ovih prostora. Podizani su između 12. i 16. vijeka na teritoriji BiH, Hrvatske i dijelova Crne Gore i Srbije. U BiH stećaka ima oko 60.000, u Hrvatskoj oko 4.450, u Crnoj Gori oko 3.050, a u Srbiji oko 2.270.

Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija 2009. godine nominovale su stećke kao zajedničko naslijeđe za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Odbor UNESCO-a prihvatio je 15. jula 2016. godine uvrštavanje stećaka na popis zaštićene svjetske baštine. Na popisu nazvanom Stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici, nalazi se 30 nekropola, od kojih su 22 u BiH, po tri na području Srbije i Crne Gore te dvije u Hrvatskoj.

Cilj izložbe je afirmacija kulturnog naslijeđa i obrazovanje mladih genercija ali i podizanje svijesti o turističkim potencijalima, navode organizatori.