Kultura

autorica Hana Bajrović

Izložba “Teatar pod opsadom” u okviru programa Modul Memorije

25/04/2019

Postavka će biti otvorena do kraja juna

Izložba “Teatar pod opsadom” autorice Hane Bajrović bit će otvorena u četvrtak, 25. aprila, u Narodnom pozorištu Sarajevo, u okviru kulturološkog programa Modula Memorije, saopćeno je iz Festivala MESS .

Izložba prikazuje teatrografski prikupljen materijal svih pozorišnih premijera odigranih u Sarajevu od 5. aprila 1992. godine do 19. marta 1996. godine koje su nastale u produkcijama i koprodukcijama profesionalnih pozorišta i festivala: Narodno pozorište, Kamerni teatar 55, Pozorište mladih, Sarajevski ratni teatar SARTR te Festival MESS.

– Skupljajući arhive sarajevskih pozorišta i festivala, ali i uz pomoć privatnih arhiva, pronašli smo fotografije predstava, afiše, novinske članke, intervjue, spiskove gostiju, planove proba i dopise “sponzora” koje su izložene uz svaku teatrografiju. Izložbu čini 57 ratnih predstava koje su igrane više od 2.000 puta u toku četverogodišnje opsade – istakla je autorica izložbe Hana Bajrović, te dodala da su pored ovih predstava rađene i izvođene i mnoge mondrame, dječije predstave, poetske večeri i performansi ne samo u pozorištima već i u kafićima, bolnicama, vrtićima, školama, izbjegličkim centrima te čak i na prvim linijama.

– Izložba “Teatar pod opsadom” posveta je umjetnicima koji su u opkoljenom Sarajevu radili, živjeli i preživjeli. Svima koji su u ratu poginuli. Svim umjetnicima koji su nas u međuvremenu napustili. Ljudima koji su bili bitan dio teatarskog ratnog života, ali njihovo ime nećemo pronaći među ovim teatrografijama. Publici koja je, podjednako kao umjetnici, rizikovala život svaki put kada bi krenula na predstavu, ali je to nikada nije spriječilo da dođe. Ova izložba je, na kraju, posveta svim dobrim ljudima – navodi se u saopćenju.

Postavka će biti otvorena do kraja juna.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.