Sarajevo

Izložba tezhiba ‘Miras’ otvorena u Kulturnom centru “Yunus Emre”

220519_izlozba_yunus_emre_markica

Direktor Instituta Yunus Emre Sarajevo Mehmet Akif Yaman zahvalio je autorici koja je došla u Sarajevo da izlaže

Izložba tezhiba (iluminacija) nazvana “Miras” turske autorice i dugogodišnje profesorice Gülnihal Küpeli otvorena je večeras u Kulturnom centru “Yunus Emre” u Sarajevu i predstavlja nekoliko djela koja donose tradicionalno oslikavanje, prenosi Fena.

Drevna je to turska umjetnost crtanja koja se koristila za ukrašavanje slika, knjiga i predmeta i jedna od najsloženijih i najtežih vrsta umjetnosti.

Autorica izložbe pojasnila je da izložba nosi naziv “Miras” jer je zapravo tezhib kulturno naslijeđe iz osmanskog perioda, a ujedno predstavlja i tehniku kulturnog naslijeđa islamske umjetnosti.

Ova autorica prvi put izlaže u Sarajevu, a dijelovi ove izložbe bili su predstavljeni u brojnim zemljama, dok autorica napominje da joj je namjera ljudima koji vole umjetnost da pokaže djela oslikana na tradicionalna način.

Najavila je da će uraditi sve što je moguće da približi ovu umjetnost građanima Bosne i Hercegovine budući da postoji zainteresiranost za slikanje na ovaj način, a Institut Yunus Emre organizirao je već kurseve o tezhibu.

Küpeli kaže da već 30 godina radi kao profesorica tezhiba i minijature te učenicima i budućim generacijama nastoji prenijeti ono što umjetnost tezhiba zaista jeste, a to nije samo umjetnost na papiru nego je mnogo više od toga.

Direktor Instituta Yunus Emre Sarajevo Mehmet Akif Yaman zahvalio je autorici koja je došla u Sarajevo da izlaže, dodajući da će posjetitelji u Kulturnom centru moći vidjeti klasične i moderne primjere turske umjetnosti.

Izložba će za posjetitelje u Sarajevu biti otvorena do kraja maja.