Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

PLAKAT-IZLOZBE-web

U petak, 8. maja 2018. godine u 14:00h u Gazi Husrev-begovoj biblioteci (Gazi Husrev-begova ul. 46, Sarajevo), a povodom Međunarodnog dana arhiva (9.VI) i Sedmice arhiva (8-15.VI), bit će otvorena izložba:

“Bošnjaci, autori književnih djela – iz Orijentalne zbirke (1463-1918) Historijskog arhiva Sarajevo”, autora Fuada Ohranovića i Atifa Mušinovića.

U Historijskom arhivu Sarajevo trenutno se čuva preko 650 arhivskih fondova i zbirki, odnosno blizu 11 kilometara arhivske građe koja obuhvata period od XV. stoljeća do danas.

Najstarija i najvrijednija arhivska građa datira iz osmanskog perioda i čuva se u okviru “Orijentalne zbirke“ Historijskog arhiva Sarajevo. Ta zbirka broji preko 14.000 arhivskih jedinica i obuhvata rukopise, dokumente i štampana djela na arapskom, osmanskom i perzijskom jeziku nastale u periodu osmanske i austrogarske uprave u Bosni i Hercegovini (1463-1918).

Jedan dio te vrijedne arhivske građe nalazi se i na bosanskom jeziku, pisan arapskim pismom. Orijentalna zbirka sastoji se od različitih dokumenata, rukopisnih i štampanih knjiga, deftera, sidžila, vakufnama, časopisa, geografskih karata i slično.

U Orijentalnoj zbirci nalaze se i razna književna djela koja su pisali Bošnjaci tokom osmanske (1463-1878), a nešto manje i tokom austrougarske uprave (1878-1918).

Autori čija se djela čuvaju u Historijskom arhivu Sarajevo, u svoje vrijeme bili su učenjaci prvog reda, ne samo u okvirima Bosne i Hercegovine nego i Osmanskog carstva. Neki od njih, poput Hasana Kafije Pruščaka, Muhameda Musića Allameka, Ahmeda Sudija Bošnjaka, Ali-dede Bošnjaka, Mustafe Ejubovića- Šejha Juje i Mustafe Muhlisija, bili su poznati kod samih sultana.

Autori poput Hasana Zijaije Mostarca, Muhameda Hevai Uskufije, šejha Hasana Kaimije, Osman ef. Šuglija, Ibrahima Opijača, Ahmed ef. Mostarca, Abdullah ef. Karabegovića, Mula Mustafe Firakije, Omera Hazima Hume, Sejfullaha Prohe, Abdullah ef. Riđanovića i drugih, svojim djelovanjem predstavljali su svjetionike nauke i kulture u bosanskim gradovima gdje su živjeli i radili.

Izložba “Bošnjaci, autori književnih djela iz Orijentalne zbirke HAS-a”, ima za cilj njegovanje sjećanja na ove značajne ličnosti iz historije naše domovine Bosne i Hercegovine, te skretanje pažnje na arhivsko blago koje se čuva u Historijskom arhivu Sarajevo.