Muzej Hercegovine Mostar

Izložba u povodu 125. godišnjice rođenja Hamze Hume

Na nešto manje od 20 izložbenih panoa, prikazana je veoma heterogena muzejska građa zbirke “Ostavština Hamze Hume”

U povodu obilježavanja godišnjice rođenja Hamze Hume, Muzej Hercegovine Mostar organizira izložbu “Mostar je bio i ostao moja prva i skoro jedina inspiracija – 125. godina Hamze Hume”.

Izložba autora mr. Ibrahima Dizdara, muzejskog savjetnika, kroz veoma šaroliku lepezu muzejskih eksponata prikazuje osebujan književno-kulturni rad Hamze Hume, a bit će otvorena u srijedu, 30. decembra, u 13 sati u Ćorovića kući.

Na nešto manje od 20 izložbenih panoa, prikazana je veoma heterogena muzejska građa zbirke “Ostavština Hamze Hume”.

Izborom muzejske građe predstavljeno je književno stvaralaštvo Hamze Hume, te se tako mogu vidjeti fotografije, portreti, oni pojedinačni i u društvu sa prijateljima i književnicima, razglednice, pismena korespodencija, primarna dokumentarna građa poput ličnih iskaznica, članskih karata, svjedodžbe, uvjerenja, potvrde, dopisi, službovna rješenja, pozivnice, pisama, kao i naslovnice štampanih djela, članci u štampanim medijima, originalni pisani književnikovi materijali, korespondencija s izdavačkim agencijama i stranim štamparskim kućama.

Hamza Humo, pjesnik, pripovjedač, romansijer, dramatičar, esejista, kritičar, publicista, prevodilac, urednik, ubraja se u sami vrh bosanskohercegovačke književnosti.

Surađujući u mnogim časopisima, listovima i revijama, ili i sam ih uređujući, Hamza Humo objavio je veliki broj pjesama, pripovijedaka, reportaža, članaka, odlomaka, a dio tih radova, rasijanih u raznim jugoslavenskim publikacijama, štampao je u posebnim knjigama, u izdanju raznih poduzeća i ustanova.

Objavio je veliki broj zbirki pjesama, a slavu i ugled stekao je svojim kapitalnim djelom, velikom poetskom pripovijetkom ili malim lirskim romanom “Grozdanin kikot” (Beograd, 1927.), koje je doživio više izdanja, a objavljen je i na nekoliko stranih jezika, čime se uzdigao preko ovdašnjih književnih granica i ušao u antologiju svjetske književnosti.