Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zenica

Izložba ukrajinske umjetnice Elene Subach u Našem mostu

Foto kolaz umjetnice Elene Subach sacinjen od arhivskih materijala Zenice i ucesnica projekta 1

Subach je arhivsku fotografsku građu učesnica međunarodnog umjetničkog projekta “Žensko lice Zenice” pretvorila u zanimljiv umjetnički i aktivistički poduhvat baziran na pričama šest Zeničanki

Udruženje Naš most Zenica otvara novi prostor i novu izložbu. U četvrtak, 15. jula ove godine, u prostorijama udruženja u ulici Maršala Tita 22 biće upriličeno otvaranje novog radnog i izložbenog prostora koji je udruženju krajem prošle godine ustupila zenička Gradska uprava. Sredstva za adaptaciju dobijenog prostora prikupljena su putem online aukcije slika održane u decembru prošle godine i donacija brojnih Zeničana i Zeničanki. U novom prostoru održavaće se likovni susreti, izložbe i radionice slikanja i kreativnog stvaranja, te drugi kulturni programi.

Tim povodom biće otvorena izložba foto kolaža ukrajinske umjetnice Elene Subach nazvana “Žensko lice Zenice”. Subach je arhivsku fotografsku građu učesnica međunarodnog umjetničkog projekta “Žensko lice Zenice” pretvorila u zanimljiv umjetnički i aktivistički poduhvat baziran na pričama šest Zeničanki: Sabihe Bajramović, Melihe Bičo Družić, Mare Sujić Božić, Lejle Ramić Pejić, Gordane Mišetić i Zdena Šarić.

Eksplozivni radovi Subach samo su neki od brojnih rezultata zapaženog međunarodnog projekta “Žensko lice Zenice”, koji je na inovativan način dokumentovao društvene, političke i urbanističke promjene u Zenici od šezdesetih godina prošlog vijeka naovamo kroz žensku perspektivu.

U okviru projekta, između ostalog, kreirana je i tzv. “ženska mapa Zenice” i ženski audio vodič. Svi zainteresovani/e za zvučne šetnje kroz Zenicu duž tzv. “ženske mape” mogu pristupiti audio vodiču nazvanom “Žensko lice Zenice” kad god to žele putem linka. Za slušanje audio vodiča potreban je pametni telefon s internet konekcijom i slušalicama. Detaljnije informacije o šetnjama su dostupne na Facebook događaju Žensko lice Zenice.

Projekat “Žensko lice Zenice” zajedno su provele organizacije Naš most Zenica, Insha Osvita iz Ivano-Frankivska u Ukrajini, Kino Usmev iz Košica u Slovačkoj, i Strefa Kultury Wrocław iz Vroclava u Poljskoj. Partner na projektu je zeničko udruženje Naša djeca.