Kultura

Fotogalerija Jelićeva

Izložba “VandalismART” Nedžada Isića otkriva umjetnost grafita, urbane kulture

02/09/2021

Izložba će biti otvorena do 10. septembra

Izložba grafita pod nazivom “VandalismART“ autora Nedžada Isića bit će otvorena 3. septembra ove godine u Fotogaleriji Jelićeva.

Postavka se bavi fotografijama grafita koje su snimljene u Sarajevu ali i drugim gradovima širom Evrope.

Iako je svijest o umjetničkoj važnosti grafita do danas zaživjela pa se smatraju sastavnim dijelom urbane kulture i načinom umjetničkog izražavanja, ne tako davno grafiti su u očima većine javnosti i vladajućih struktura najčešće nosili isključivo negativni predznak.

Stoga je cilj izložbe približiti publici uličnu umjetnost i ujedno fotografijom ostaviti trag i spasiti grafite od “zaborava”, jer se često događa da bude uništen ili jednostavno prekrečen.

Umjetnik Nedžad Isić fotografiranjem grafita počinje se intenzivno baviti od 2011. godine i do dan danas njegov rad se bazira uglavnom prema uličnoj umjetnosti (murali, grafiti). Godine 2015. pokreće stranicu StreetArt BiH kako bi promovirao umjetnike i njihove radove te ih približio široj publici.

Od 2015. godine putuje evropskim gradovima u potrazi za grafitima (Berlin, Lisabon, Bilbao, Bordo) i grafiti festivalima. Trenutno živi i radi u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra, najavljeno je iz Pess službe JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.