Otvorenje 18. maja

Izložba “Zapis o Marian Wenzel” u Historijskom muzeju BiH

MW 1

Marian Wenzel je ostavila Historijskom muzeju BiH na povjerenje vrijednu zbirku sastavljenu od arhive, spisa, fotografija

Izložba “Zapis o Marian Wenzel”, historičarki umjetnosti i umjetnici američkog porijekla koja je naučnu karijeru gradila u Velikoj Britaniji punih četrdeset godina, bit će otvorena u subotu, 18. maja u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Wenzel je iza sebe ostavila desetine napisanih djela koja svjedoče o različitim interesovanjima i širokom rasponu tema. Radoznalost duha i želja da što više sazna, čuje i vidi dovest će je i do Bosne i Hercegovine. U svijetu šarolikosti stanovništva, kultura, običaja i spomenika, ona je otkrila stećke – nadgrobne spomenike koji će postati predmetom njenog interesovanja.

Iz Historijskog muzeja BiH naglašavaju da je Marian Wenzel najviše zadužila bosanskohercegovačku nauku katalogom ukrasnih motiva na stećcima, kao plodom dugogodišnjeg istraživanja i terenskog rada na nekropolama širom BiH, koji danas predstavlja nezaobilazan materijal za istraživače srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika.

– Crteži, fotografije i dnevnici sa terena vrijedan su zapis ne samo o stećcima, nego i o ljudima i ovim prostorima šezdetih godina prošlog stoljeća. Nakon početka rata u BiH 1992. godine započela je nova veza Marian Wenzel s Bosnom. Od tada počinje njena misija i kampanja zaštite ugroženog bh. kulturno-historijskog naslijeđa kroz brojne apele svjetskoj javnosti – ocijenili su u muzeju.

Marian Wenzel je ostavila Historijskom muzeju BiH na povjerenje vrijednu zbirku sastavljenu od arhive, spisa, fotografija. Muzejski tim je pripremio kutak koji će trajno biti posvećen Marian, a donosi historijske zapise o jednom vremenu i svijetu u kojem je kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine zauzimalo značajno mjesto.

Izložba je nastala u sklopu projekta Sarajevo History Book – Guidelines for Women Heritage. Realizira ga Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Projekt je podržala Ambasada SAD-a u BiH, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.