Kultura

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Izložba “Žene humanitarke” posvećena ženama čiji rad nije vidljiv (VIDEO)

08/03/2021

Otvorila ju je ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic, koja je kazala da je cilj istaknuti žene koje su veoma često u sjeni, njihov rad nije vidljiv

Izložba “Žene humanitarke” otvorena je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu u organizaciji Francuske ambasade i Francuskog instituta u BiH, povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena.

Otvorila ju je ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic, koja je kazala da je cilj istaknuti žene koje su veoma često u sjeni, njihov rad nije vidljiv.

Dodala je da se radi o ženama koje učestvuju u humanitarnom radu, a to je, kako je navela, ono što ne donosi neki profit, što se dovoljno ne cijeni.

– Večeras ćemo imati priliku, kroz ovu izložbu, da vidimo kako su to moćne žene koje pomažu drugima – istaknula je amabasadorica Toudic.

Napomenula je da izložba neće biti predstavljena samo u Sarajevu, ona će “proputovati” kroz cijelu zemlju.

– To i jeste cilj, zato što je kultura takva da ide preko zidova, da ide dalje. Danas je simboličan dan kada je otvaramo ovdje, 8. mart – dan žena, i zato mi je posebno drago – kazala je amabasadorica Toudic.

Po njenim riječima, izložba je nastala u saradnji devet francuskih nevladinih organizacija koje djeluju na međunarodnom planu i predstavlja raznolikost misija u kojima žene pomažu najslabijima u svijetu.

Izložba “Žene humanitarne radnice” podsjeća nas, navela je ambasadorica, da žene imaju svoje mjesto u svim sektorima i svim zanimanjima, bilo da su logističarke, zdravstveni stručnjaci, posrednice, edukatorice, šefice projekata, deminerke…

– Do jednakosti spolova i osnaživanja žena možemo doći samo uz njihovu potpunu uključenost kao aktivnih učesnica u društvu, i to se odvija putem opće mobilizacije – kazala je ambasadorica Toudic.

Dodala je da danas, kroz ovu izložbu, “želimo odati počast svim ženama koje rade svakodnevno za druge i za društvo u cjelini”.

– Odati im priznanje, posebno danas, ali i shvatiti da im trebamo odavati priznanje svakog dana – navela je francuska ambasadorica.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović kazala je da Muzej godinama radi posebne programe za feminističku javnost u BiH.

Dodala je da 8. mart obilježavaju izložbom koja se obraća rastućoj javnosti u BiH, sve svjesnijoj historije žena.

– Ova izložba se razlikuje od našeg rada koji se tiče lokalne historije žena, pokazuje stanje žena u pokretu, stanje ženskog rada. Historijski je vrlo važno da su se prve žene udruživale u organizacije koje su se zaista bavile humanitarnim radom – navela je Šehabović.

Po njenim riječima, današnje humanitarke direktno rizikuju vlastiti život i vlastito tijelo u borbi protiv opće društvene letargije i nebrige.

– Jako je važno, i na ovoj izložbi je jako lijepo fotografski prikazano da se to dešava širom svijeta i da te žene rade posao za koji bi trebalo posvjedočiti za njih – kazala je Šehabović, dodajući da će izložba u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH biti postavljena do 15. marta.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.