Kultura

U Historijskom muzeju BiH

Izložba “Zidovi” povodom pada Berlinskog zida

21/11/2019

Izložba povezuje tri grada - Sarajevo, Berlin i Goricu, a tematizira pad Berlinskog zida, ali se bavi i zidovima i granicama s kojim su se Sarajevo i Gorica u svojoj historiji suočili

U okviru programa “Mjesec muzeja 2019” u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine danas će biti upriličen razgovor o temi “Šta je ostalo?”, a ujedno će biti otvorena i izložba “Zidovi”, povodom pada Berlinskog zida.

Izložba povezuje tri grada – Sarajevo, Berlin i Goricu, a tematizira pad Berlinskog zida, ali se bavi i zidovima i granicama s kojim su se Sarajevo i Gorica u svojoj historiji suočili.

Spajajući partnere iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Italije i Slovenije projekt nastoji reflektirati naslijeđe tri grada kroz problematiku zida, naglašavajući lokalne posebnosti i ističući njihove zajedničke vrijednosti.

Bit će predstavljene fotografije Paula Lowea koji je bio u Berlinu 1989. godine ali i ratnom Sarajevu, Danila Krstanovića, Rogera M. Richardsa, rad Top liste nadrealista iz 1988. godine koji se bavi granicama i zidovima čak i prije pada Berlinskog zida, a bit će izložen i rad Andreja Đerkovića “United/2009”, čiji je fokus na ocu i sinu koji su se zatekli na dvije strane sarajevskog “zida”.

Prije otvorenja izložbe će u organizaciji Njemačke ambasade biti organizovan razgovor pod nazivom “Šta je ostalo?”, u kojem učestvuju Markus Meckel – posljednji ministar vanjskih poslova DDR-a i član Bundestaga ujedinjene Njemačke te profesori Univerziteta u Sarajevu Asim Mujkić i Sead Turčalo, najavljeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.