Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba “Zlatovez i vez sa svilom”

zlatovez333

U okviru tradicionalnog, 10. programa pod nazivom “Ususret ramazanu”, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Zenica organizirala je izložbu naivne umjetnice Alme Kapetanović, koja se predstavila radovima “Zlatovez i vez sa svilom”.

Na svojoj izložbi Kapetanović se predstavila s 20 originalnih radova tehnikom zlatoveza, koji je izučila kao porodičnu tradiciju i svoje ideje ona sada prenosi na radove s cvjetnim motivima, motivima arabeske i prizorima iz okoline, jer inspiraciju nalazi u svemu što je lijepo i u cvijeću.

Njena ljubav prema vezu traje već više od 30 godina te odlično vlada raznim tehnikama vezenja, ali je zlatovez i vez svilom tehnika koju najviše voli i preferira u svom radu. Za izadu jedne slike-rada potrebno je oko mjesec dana i dosad je izvezla više od 200 radova, od kojih su mnogi diljem svijeta, jer su ih nabavili oni koji znaju vrijednost ovog stila vezenja.

Zlatovez je vez sa zlatnom ili srebrnom ukrasnom niti, takozvanom srmom, na tekstilu i uglavnom se koristi za ukrašavanje narodne, liturgijske i historijski ili vladarske odjeće, a potječe s Istoka i koristi se više od 2.000 godina. Posredstvom Vizantije tehnika zlatoveza proširila se i u Evropu, a upotreba zlatoveza je posebno bila popularna u srednjem vijeku, posebno za crkvenu i vladarsku odjeću, kada je dostigla zavidan nivo vještine vezenja.

Nakon otvaranja izložbe “Zlatovez i vez sa svilom” u velikoj sali doma “Preporoda”, priređen je kolažni program “Ususret ramazanu“, uz učešće narodnog orkestra s vokalnim solistima, Hora Bedr i folklorne skupine “Preporoda”.