Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložbe nacionalnih arhiva Estonije i Latvije naredni mjesec u Sarajevu

2803_jerkovic

Izložbe nacionalnih arhiva Estonije i Latvije bit će otvorene naredni mjesec u Sarajevu u organizaciji Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine.

Izložbe ”Okrutno proljeće” koju potpisuje Nacionalni arhiv Estonije i ”Baltički lanac-čin uime slobode” Nacionalnog arhiva Latvije su nastavak priče koja je počela organizacijom izložbe Nacionalnog arhiva Litvanije ”Slobodo, lijepo ti je ime” u junu prošle godine.

– Tada smo započeli priču o težnjama sjevernih naroda za oduzetom slobodom i njihovoj opravdanoj borbi za nezavisnost – kazao je na konferenciji za medije direktor Arhiva FBiH Adamir Jerković.

Rekao je da je ideja za izložbu ”Okrutno proljeće” nastala kao plod višegodišnje saradnje Arhiva FBiH i Nacionalnog arhiva Estonije, a da postavka govori o deportaciji Estonaca od komunističkih vlasti Sovjetskog saveza u Sibir u martu 1949. godine.

Ta izložba će biti postavljena 4. aprila u Zemaljskom muzeju BiH.

Jerković je istakao da će Nacionalni arhiv Latvije 15 dana nakon Estonaca otvoriti izložbu u Sarajevu ”Baltički lanac-čin uime slobode” koju čini spektar dokumentarnog naslijeđa, fotografija te audio-vizuelnih dokaza. Izložba će biti postavljena u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Jerković je predstavio osmi broj knjige Arhiva ”Anali” u kojoj je pisano o arhivskoj stvarnosti, ali i temama koje obrađuju prošlost BiH.