Izložbom “Granica-Granice mira” počinje Mjesec italijanske fotografije u BiH

historijski muzej

Otvaranjem izložbe “Borderline – Frontiers of Peace/Granica – Granice mira” Valerija Vincenza u Historijskom muzeju BiH u ponedeljak, 9. aprila počet će “Mjesec italijanske fotografije u Bosni i Hercegovini”, u organizaciji Ambasade Italije u Sarajevu.

Izložba će otkriti malo poznate prizore pograničnih područja različitih evropskih zemalja na kojima državne granice predstavljaju jednostavne imaginarne linije stopljene sa prirodom i konfiguracijom okolnog pejzaža.

Tradicionalna percepcija državnih granica kao mjesta razdvajanja ostavlja, stoga, prostor za jednu predodžbu o jedinstvu i tačci prijelaza, zajedničkoj svakodnevnici miliona građana Evropske unije. U takvoj perspektivi, Ambasada Italije potvrđuje podršku inicijativama koje promoviraju vrijednosti susreta i saradnje.

Izložba će gostovati u Sarajevu nakon njenog predstavljanja u mnogobrojnim evropskim zemljama, među kojima je i Hrvatska, i bit će obogaćena prvi put fotografijama koje je autor načinio proteklog ljeta na neočekivanim graničnim područjima Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

“Borderline/Granica” je prva u nizu inicijativā, u domenu fotografije, koje će Ambasada Italije promovirati tokom cijelog aprila. U tom svjetlu, fotograf Valerio Vincenzo, pozvan specijalno za ovu priliku, susret će se sa sarajevskim studentima kako bi objasnio, počevši od svog aktualnog djela, kako nastaje i razvija se projekat jednog profesionalnog fotografa, u okviru šire debate o značaju državnih granica u savremenom društvu, također u svjetlu evropske perspektive Balkana, saopćeno je iz Ambasade Italije.