Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Izložbom slika “Ipak sviće” otvoreno “Mostarsko ljeto”

mostarsko ljeto – izlozba ipak svice – fena

Kako sam autor kaže, sve slike vuku korijene iz njegovim dalekih putovanja, a inspiriran je posebno italijanskim freskama iz razdoblja prije 2000 godina

Izložbom slika “Ipak sviće”, akademskog slikara Salke Peze, u Centru za kulturu i službeno je otvorena kulturno-turistička manifestacija “Mostarsko ljeto” u okviru koje će se održati više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru, a festival će okupiti, kao i proteklih godina, vrhunske umjetnike iz zemlje i svijeta.

Kako sam autor kaže, sve slike vuku korijene iz njegovim dalekih putovanja, a inspiriran je posebno italijanskim freskama iz razdoblja prije 2000 godina.

Manifestaciju je proglasio otvorenom predsjedavajući Gradskoga vijeća Grada Mostara Salem Marić koji je reko kako ona čini Mostar kulturnim središtem BiH ali regije.

Manifestacija se inače održava od 1979. godine i danas slavi 43. rođendan, a oduvijek je imala za cilj jačanje, obogaćivanje kulture i umjetnosti te jačanje turističke ponude u Mostaru.

Od 2008. godine manifestacija je bila prekinuta te ponovno pokrenuta 2016. godine.

U posljednjih sedam godina upravo Mostarsko ljeto za svoje sugrađane upriličilo je više od 200 različitih kulturnih sadržaja, okupljajući umjetnike iz gotovo svih krajeva svijeta.

Usprskos pandemiji covida – 19 “Mostarsko ljeto” nije prekidalo svoju tradiciju te se i u posljednje dvije godine održavalo, istina s ograničenim sadržajem zbog epidemioloških mjera koje su tada bile na snazi.

Mostarsko kulturno ljeto već se godinama podržava Ministarstvo znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije čiji je resorni ministar Rašid Hadžović također nazočio otvorenju manifestacije.

– I ove godine odlučili smo ove ljetne dane ispuniti kulturnim sadržajem za naše građane – kazao je ministar Hadžović, zaključujući kako “Mostarsko ljeto” treba da živi.

Organizatori manifestacije su mostarske institucije Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Muzej Hercegovine i Narodna biblioteka.

Direktor Centra za kulturu Senad Suljić naveo je kako “Mostarsko ljeto” i ove godine pruža platformu za promociju različitih sadržaja iz oblasti likovne, muzičke i dramske umjetnosti, književnosti ali i vrijednosti kulturne baštine ovih prostora.

Naime, na ovogodišnjem izdanju “Mostarskoga ljeta” za lipanj najavljen je Mjuzikl “Romska bajka”, u režiji Seada Đulića i to, 16. lipnja, a dan kasnije rezerviran je za ljubitelje sevdaha i koncert “Sevdah i klasika”, pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić i sopranistice Dženane Huseinagić.

Narodne biblioteka Mostar pripremila je raznovrsne sadržaje prilagođen svim uzrastima.

“Od predstavljanja dječjih knjiga, povijesnih romana, nematerijalne kulturne baštine, usmene književnosti do autobiografskih romana. Također, na repertoaru je i promocija knjige ‘Pogibija braće Morića’ autora Envera Imamovića, najavio je ranije ravnatelj Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević.

Kazališni program priredio je predstave “Bog masakra”, Pozorišta mladih iz Sarajeva, “Prah” Centra za kulturu Općine Stari grad Sarajevo i predstavu Narodnog pozorišta Mostar “Heroj nacije”. Dvije predstave će se odigrati pred kraj ovog mjeseca, a treća u srpnju.

Za ljubitelje povijesnog sadržaja pobrinuo se Muzej Hercegovine Mostar.

U sklopu “Mostarskog ljeta” Muzej će naime predstaviti tisak s kraja 19. i početka 20. stoljeća kako bi posjetitelji imali priliku vidjeti kako je to prije izgledalo. Iz svoje produkcije Muzej je pripremio i zložbu o jednom od najstarijih spomenika u Mostaru, a to je Cimska bazilika, koja je 2006. proglašena nacionalnim spomenikom, a sve će pratiti prigodan katalog, kojega bi trebao imati svaki grad s velikim brojem turista.

Program “Mostarskog ljeta” započeo je dan ranije, u četvrtak, 9. lipnja, promocijom knjige “Djetinjstvo jednog vremena” autorice Elmire Helać-Mekić.

Uz Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ, glavni pokrovitelji manifestacije su i Grad Mostar i tvrtka BH Telecom.