Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tomislavgrad

Izloženo hrvatsko djevojačko ruho u BiH

mario20

Izložba je održana u okviru osme revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

U Galeriji tomislavgradskoga KIC-a u utorak je otvorena multimedijalna izložba pod nazivom “Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi” iz etnografske zbirke u Samostanu – duhovnom centru “Karmel sv. Ilije”.

Izložba je održana u okviru osme revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Ovogodišnja revija i izbor organizirani su online na Facebook stranici Udruge “Stećak” pod nazivom “Najljepša od najljepših”, a u ovom izboru sudjeluju pobjednice i njihove pratilje dosadašnjih sedam revija.

– Dio istog programa je i ova izložba u kojoj su uz djevojačke nošnje i nakit iz Bosne i Hercegovine izlažu i tradicijska odjeća i nakit hrvatskih manjinskih zajednica u Europi. Uz nošnje i nakit, na izložbi su i fotografije i video materijal iz foto arhiva Karmela svetog Ilije snimljeni u razdoblju od 2014. do 2020. tokom sedam dosadašnjih revija tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Izložene su nošnje iz Crne Gore, Češke, Kosova, Mađarske, Rumunjske i Srbije (Vojvodine) – kazao je autor izložbe karmelićanin o. Zvonko Martić.

Po njegovim riječima, prvenstveni cilj Etnografske zbirke u Karmelu sv. Ilije jest prikupiti i čuvati nošnje, nakit, čipku, građu običajima, napjevima i plesovima odnosno sve ono što čini tradicijsku kulturu Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Na otvaranju izložbe prigodnim riječima obratili su se načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić, ministrica nauke, prosvjete i kulture i sporta Hercegbosanske županije Gordana Nakić te članica predsjedništva Hrvatskoga narodnog sabora Miljana Glamuzina, koja je izložbu proglasila otvorenom.

U sklopu otvaranja izložbe video-linkom publici se u ime organizatora obratio i Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika.

Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji i ove se godine održava online. Glasovanje je već počelo i trajat će do 8. jula 2021. godine do 17 sati s tim da će najljepša kandidatkinja biti proglašena tijekom ovogodišnje manifestacije Dani sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu.

Organizatori izložbe su Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u BiH “Stećak” i Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba, a upriličena je pod pokroviteljstvom Hrvatskoga narodnog sabora, Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH, Federalnoga ministarstva kulture i sporta, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad.