Kultura

"Čisto slikarstvo"

“Izum samoće”: Izložba Osmana Arslanagića u Zvonu

21/11/2020

Zbog epidemiološke situacije neće biti zvaničnog otvaranja. Radove ćete moći pogledati svaku veče od ponedjeljka 23. 11. od 19:30 do 23:00 sati

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom vas informiše da će u Galeriji Zvono od 23. novembra do 14. decembra 2020. godine biti postavljena izložba pod nazivom „Izum samoće“ autora Osmana Ome Arslanagića.
Zbog epidemiološke situacije neće biti zvaničnog otvaranja. Radove ćete moći pogledati svaku veče od ponedjeljka 23. 11. od 19:30 do 23:00 sati.
Za predstavnike/ce medija snimanje postavke i razgovor sa autorom organizovaćemo u Zvonu u ponedjeljak, 23. 11. u 13:00 sati.

Nakon iznimno uspješne četiri izložbene postavke u Zvonu u okviru ciklusa „Znakovi pored puta“ Osmana Arslanagića na kojima su bili predstavljeni nesvakidašnji objekti nastali od predmeta koje je odbacilo more ili su se u prirodi našli zahvaljujući ljudskom nemaru, autor nastavlja sličan pristup, ovoga puta povratkom čistom slikarstvu istom metodom.

Naplavine i odbačene stvari dovodi u prepoznatljiv asocijativan oblik i formu u slici gdje prepoznajemo ostrva, čemprese, mediteranski pejzaž… objedinjen prepoznatljivim autorskim rukopisom u kojem primjećujemo, kako iz naslova tako i iz samih radova odgovor na ukupnu situaciju u kojoj se nalazimo i samoću kao kolektivnu nužnost koja nam traje mjesecima. Sam naslov „posuđen“ je iz romana Paula Austera za koji je svojevremeno Osman Arslanagić radio naslovnicu.

Osman Arslanagić je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Profesionalni je scenograf koji u svojoj biografiji ima šest igranih filmova, preko 200 teatarskih predstava, brojne televizijske serije i emisije. Kao scenograf je radio u Holandiji, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori… Redovni je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Scenografija, kostim i maska i profesor Scenskog oblikovanja na Akademiji za scenografiju u Osijeku (Hrvatska). Dobitnik je 25 međunarodnih i domaćih nagrada za svoj rad i njemu najbitnije dvije godišnje nagrade Collegiuma Artisticuma. Kao slikar samostalno je izlagao u Študgartu, Londonu,Trebinju, Utrehtu, Amsterdamu i Sarajevu…

Uz poštovanje svih epidemioloških mjera radujemo se susretima u Zvonu!

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.