Izumi iz Njemačke predstavljeni u Historijskom muzeju BiH

izumiii historijski muzej

U Historijskom muzeju BiH večeras je otvorena izložba „Erfinderland Deutschland“ na kojoj su predstavljeni njemački izumi i inovacije bez kojih je danas nezamisliv život.

– Sretni smo što smo s ovom izložbom i u Sarajevu prikazali nevjerovatne eksponate i izume, koji dokazuju koliko je Njemačka uticajna zemlja u oblasti naučnih istraživanja – kazala je prisutnima direktorica jezičkog odjela Goethe-Instituta u BiH Alexandra Mittler.

Posebne ture obilazaka izložbe već su, kako kaže, organizirane za srednjoškolce i studente sa željom da i oni svijet nauke i istraživanja dožive na jedan novi način kao zabavni eksperiment koji je kreativan i pruža bezbroj mogućnosti.

To je omogućeno zahvaljujući zanimljivoj postavci izložbe koju čini sedam stanica u okviru kojih posjetitelji vide naučna dostignuća iz oblasti: informacionih tehnologija, energije, mobilnosti, komunikacija, medicine, optike i materijala.

– Važno je da te ideje daju jedan pozitivan signal javnosti da je moguće nešto napraviti i bez velikog ulaganja – poručio je zamjenik ambasadorice Njemačke u BiH Christian Sedat na izložbi koja će biti postavljena do 28. septembra.

Nakon Sarajeva postavka putuje u Makedoniju, zatim Rumuniju i Grčku, a cilj je da u narednim godinama obiđe cijeli svijet.