Jačati infrastrukturu u oblasti kulturnog turizma (VIDEO)

181018_kulturni_turizam_markica

“Kulturna raznolikost – zajedničko naslijeđe čovječanstva” naziv je međunarodne konferencije koja se danas održava u Sarajevu, a u okviru koje je zvanično obilježen i početak rada mreže “Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na zapadnom Balkanu: izgradnja kompetencija za kvalitetno upravljanje baštinom i kulturnim turizmom – CulturWB”.

Evropska unija je 2018. godinu proglasila Evropskom godinom naslijeđa, a cilj je, kako je kazao zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno, promocija i otkrivanje različitih oblika zajedničkog naslijeđa i naglašavanje tih značajnih karakteristika koje stvaraju identitet jednog društva.

– Ovo je godina Evropskog kulturnog naslijeđa a BiH je dio te zajednice, dio evropskog identiteta, koji jeste zajednički ali je raznolik. Mi pokušavamo da naglasimo činjenicu da smo svi mi dio jedne evropske porodice u svojoj različitosti – ocijenio je Sinno u izjavi za medije.

Konferencija je, kako je pojasnio, na jednom mjestu okupila sve interesne strane iz oblasti kulture i turizma iz BiH, Srbije, Crne Gore i Grčke, kako bi razmijenili ideje, pozitivna iskustava te razvili mrežu saradnje CulturWB.

Jačanje infrastrukture u oblasti kulturnog turizma je jedan od prioriteta Ministarstva civilnih poslova BiH, a tajnica tog ministarstva Biljana Čamur-Veselinović ukazala je na primjer dobre prakse u BiH – Konjic u kojem se, uporedo sa Sarajevom, Bihaćom, Mostarom i Višegradom, turizam ubrzano razvija.

Da bi se govorilo o kulturnom turizmu Bosni i Hercegovini su potrebni fondovi, smatra Čamur-Veselinović, podsjetivši da je naša država već pristupila programima EU (Kreativna Evropa, Erasmus) u okviru kojih je moguće aplicirati sa projektima čiji je cilj osnaživanje kulturnog turizma u BiH.

– BiH povlači značajna sredstva iz tih fondova. Kompenzacija je 205.000 eura, a povlačimo dva puta više sredstava u BiH nego što uplaćujemo kao ulaznu kartu – istakla je ona.

Gian Andrea Garancini iz uprave grada Herakliona (Grčka) smatra da kultura igra veliku ulogu u turizmu, ali da ima prostora za unapređenje tog segmenta, jer je u Grčkoj turizam najveća industrijska grana, koji je zaslužan za oko 50 posto ekonomskog rasta.

Toga je svjestan i predsjednik “Sarajevo susret kultura” Dino Mujkić koji ističe da i BiH može jako puno da profitira jer je bogata kulturnim naslijeđem koje treba promovirati, a “najveći resursi su naša baština i naša duša”.

– Najveći benefit konferencije je osnivanje rada mreže za kulturni turizam zapadnog Balkana – CulturWB i učesnici konferencije, jer oni prenose svoje znanje, iskustva. CulturWB je proizvod naše inicijative zajedno sa Univerzitetom u Novom Sadu, okuplja univerzitete i kulturne institucije širom Balkana – podsjetio je Mujkić.

Današnjom konferencijom se nastoji, kako je istaknuto, doprinijeti poduzetništvu kulturnih i kreativnih sektora i poticati razvoj kreativnih inkubatora kako bi se omogućio pristup finansiranju i formiranju prikladnog poslovnog okruženja.

Organizatori skupa su EU info centar i organizacija Sarajevo susret kultura, uz podršku Evropske unije, Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta te konzorcija Erasmus+ i CulturWB.