Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prestižno takmičenje

Jasmin Brutus: Istanbul Photo Awards je prilika za fotoreportere i fotografe

jasmin-brutus

Naglašava da je Istanbul Photo Awards posebno dobra i korisna prilika za mlade fotoreportere koji se putem ovog takmičenja mogu dodatno afirmisati i predstaviti široj svjetskoj javnosti

Prijave za Istanbul Photo Awards 2021, međunarodno takmičenje u fotografiji koje Anadolu Agency (AA) organizuje sedmi put, traju sve do 18. marta.

Na ovo prestižno međunarodno takmičenje, koje privlači sve veću pažnju u svijetu fotografije, svake godine se prijavljuju fotografi i fotoreporteri iz svih dijelova svijeta.

Jedan od njih je i bosanskohercegovački fotoreporter Jasmin Brutus koji je i ranije slao fotografije na ovo takmičenje, a planira ih poslati i ove godine.

“Istanbul Photo Awards je jedan od onih konkursa, koji ako nije već jedan od relevantnijih u svijetu, onda postaje jedan od vrlo važnih konkursa za fotografe i fotoreportere iz cijelog svijeta”, kazao je u razgovoru za AA ovaj 40-godišnji sarajevski fotoreporter koji je u dosadašnjoj karijeri radio u brojnim domaćim i međunarodnim medijskim kućama.

Naglašava da je Istanbul Photo Awards posebno dobra i korisna prilika za mlade fotoreportere koji se putem ovog takmičenja mogu dodatno afirmisati i predstaviti široj svjetskoj javnosti.

“Istanbul Photo Awards je zaista prilika za sve fotoreportere i fotografe u svijetu da pokažu svoje radove u protekloj godini, posebno za mlade kolege koji su željni dokazivanja i koji žele da pokažu svoj rad”, rekao je Brutus.

Na ovogodišnje takmičenje Istanbul Photo Awards planira poslati fotografije u dvije kategorije, portret i priče.

“Po meni je vrlo bitno poslati fotografije. A, nadam se da će barem završiti, ako ništa, na izložbi”, istakao je ovaj fotoreporter, dodajući da je svjestan da je konkurencija veoma jak svake godine jer se prijavljuju fotoreporteri iz cijelog svijeta:

“Istanbul Photo Awards postaje sve značajniji konkurs. Vjerovatno svake godine raste broj prijava i među nama kolegama taj konkurs svakako postaje sve značajniji i prestižniji.”

Napominje kako različite okolnosti i uvjeti mogu utjecati na sam kvalitet fotografije koja nastane u određenom trenutku.

“Da bi fotografija bila kvalitetna sve zavisi od nekih elemenata. Da li od trenutka, da li je to svjetlost, boja, zavisno od situacije u kojoj je nastala fotografija”, pojasnio je Brutus, koji je prethodnih godina nekoliko puta nagrađivan za svoje fotografije.

Ističe da se svi fotoreporteri trude da urade kvalitetne fotografije, ali da je nekada zaista teško odrediti liniju između etičnosti i profesionalizma.

“U fotografiji sve zavisi od osobe do osobe. Šta je važno? Da li je važno pomoći nekome ili zabilježiti taj trenutak? To je individualno. Ja ne znam kako bih postupio kad bi se našao u toj situaciji. Vjerovatno bih vagao. Ako bi neko pomogao, ja bih ostao fotografisati da zabilježim tu situaciju, ali nisam siguran, to je stvar trenutka”, naglašava Brutus.

Na kraju još napominje da tehnologija može biti korisna i od velike pomoći u fotografisanju, ali da je potrebno znati i odrediti granicu prilikom korištenja modernih tehnoloških pomagala.

“Svakako da moderna tehnologija, pogotovo digitalna tehnologija, u fotografiji može da pomogne da se trenutak ovjekovječi na lakši način, ali ne treba dopustiti tehnologiji da ovlada čovjekom u smislu da se čovjek u potpunosti prepusti tehnologiji”, kazao je Brutus, koji je u dosadašnjoj karijeri organizovao jednu samostalnu izložbu fotografija i učestvovao na nekoliko izložbi.

Svi koji žele učestvovati na Istanbul Photo Awards 2021, a dosad se nisu prijavili, mogu izvršiti prijave putem stranice http://istanbulphotoawards.com, a to mogu učiniti do 18. marta.

Iskusni fotoreporter Reutersa i dobitnik prestižne nagrade Pulitzer Goran Tomašević, koji je član žirija ovogodišnjeg takmičenja, pozvao je fotografe iz cijelog svijeta da pošalju svoje radove na Istanbul Photo Awards.

Osim Tomaševića, u ovogodišnjem žiriju su i fotoreporter agencije NOOR Yuri Kozyrev, viša digitalna urednica u Paris Matchu Marion Mertens, AFP-ov bivši šef distribucije fotografija i razvoja poslovanja Michel Scotto, američka fotoreporterka i spisateljica Deborah Copaken, glavni sportski fotograf agencije Getty Images Cameron Spencer, fotoreporter Ahmet Sel, glavni urednik Odjela za vizualne vijesti AA Hasan Oymez, urednik fotografije AA Firat Yurdakul.

Više informacija o članovima žirija dostupno je na službenoj internet stranici takmičenja www.istanbulphotoawards.com/Jury/.

Članovi žirija Istanbul Photo Awardsa 2021 će online sastanke održati od 4. do 6. maja, a pobjedničke fotografije će biti objavljene 11. maja.

Prijave se primaju u šest kategorija: “Pojedinačna vijest”, “Vijest u nizu”, “Pojedinačni sport”, “Timski sport”, “Niz fotografija o svakodnevnom životu” i “Niz portreta”.

Osvajač glavne nagrade za fotografiju godine dobit će i novčanu nagradu u iznosu od 6.000 dolara. Pobjednici svih šest kategorija će dobiti po 3.000 dolara, drugoplasirani po 1.500, a trećeplasirani po 1.000 dolara. Izuzetak su kategorije “Niz fotografija o svakodnevnom životu” i “Niz portreta” u kojima će novčane nagrade dobiti samo pobjednici.