Kultura

Glavna uloga

Jasna Đuričić: Od samog početka sam znala da je ovo veliki film

15/03/2021

Film 'Quo Vadis, Aida?' bosansko-hercegovačke scenaristice i rediteljice Jasmile Žbanić nominiran je za najprestižniju filmsku nagradu Oskar, u kategoriji za najbolji strani film

Glavna glumica u filmu Jasmile Žbanić ‘Quo Vadis, Aida?’ Jasna Đuričić oduševljena je viješću da je taj film bh. scenaristice i redateljice Jasmile Žbanić nominiran za najprestižniju filmsku nagradu Oskar u kategoriji za najbolji strani film.

– Osjećaj je fantastičan, ne poznajem sličan. To je jedinstven trenutak u našim životima. Svi smo srećni – prokomentirala je za Fenu Đuričić.

Dragocjenosti toga filma bila je svjesna od samog početka, znala je da ne može proći nezapaženo zato što je, kako je kazala, to veliki film’.

– Ispostavilo se da sam bila upravu. Nominacija je i dokaz da nije važno gdje živiš, važno je samo kako radiš i da li vjeruješ u svoje snove. To jednostavno uvijek mora da se vrati lijepim. To govori i o tome da na Balkanu ima mnogo kvalitetenih ljudi, koji ravnopravno (rame uz rame) stoje sa čitavim svijetom. To nije prvi put dokazano, ali nije baš ni mnogo puta – kazala je.

Za Jasmilu Žbanić kaže da je zahtjevna, ali i dodaje ‘to po prirodi stvari mora biti tako, svi velik redatelji su zahtjevni ljudi u zahtjevnoj profesiji’.

– I sama sam takva. Najprije prema sebi, onda i prema ostalima. To je zahtjevnost u najljepšem smislu te riječi – istaknula je.

Po njenim riječima nominacija za Oscara značajna je, sama po sebi.

– Bit će kako bude. Najvažnije je da imamo dobar i veliki film, koji će ostati – poručila je.

Film ‘Quo Vadis, Aida?’ bosansko-hercegovačke scenaristice i rediteljice Jasmile Žbanić nominiran je za najprestižniju filmsku nagradu Oskar, u kategoriji za najbolji strani film. Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić. Nagradu Oskar dodjeljuje Američka filmska akademija, a ovogodišnja 93. dodjele nagrada bit će održana 25. aprila.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.