narodno pozorište

Jasni Diklić i Fondaciji Heinrich Boell nagrade Zlatni lovorov vijenac

jasna diklic (1)

Direktor festivala MESS Nihad Kreševljaković pohvalio je Fondaciju Heinrich Boell ne samo za višegodišnju podršku programima kao što su Modul Memorije i Festival MESS, već za istinsko razumijevanje misije festivala

Bosanskohercegovačkoj glumici Jasni Diklić uručeno je večeras priznanje Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, dok je Fondaciji Heinrich Boell dodijeljen Zlatni lovorov vijenac za razvoj scenske umjetnosti.

Svečanost je upriličena u okviru 59. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala (MESS) večeras u Narodnom pozorištu.

Diklić je kazala da je biti glumac i teško i uzbuđujuće jer na sceni doživljavaju pobjede, poraze i vode moralne bitke.

Direktorica Fondacije Marion Kraske, primajući priznanje, izrazila je uvjerenje da se preko umjetnosti može aktivirati nešto što je dobro za čovječanstvo jer su umjetnost i pozorište važni stubovi slobode koja je važan faktor modernog, liberalnog i demokratskog društva.

– Za slobodu se moramo izboriti, a bolje mjesto od pozorišta ne postoji za to – dodala je.

Direktor festivala MESS Nihad Kreševljaković pohvalio je Fondaciju Heinrich Boell ne samo za višegodišnju podršku programima kao što su Modul Memorije i Festival MESS, već za istinsko razumijevanje misije festivala.

Reditelj i umjetnički rukovoditelj Festivala MESS Dino Mustafić osvrnuo se na dugogodišnju saradnju s Jasnom Diklić, hvaleći njen talent i njenu podršku umjetničkoj zajednici.

– Skoro da nema predstave koju radim u Sarajevu da je ne radim sa Jasnom. Uvijek je bila nekovencionalna, a nevjerovatna je energija koju je posvetila radu s djecom – izjavio je Mustafić, naglasivši da je u zadnjoj predstavi zasnovanoj na jednom romanu izmislio lik samo kako bi za nju našao mjesto.

Ističući bogatstvo iskustva i otvorenost duha svoje mentorice, kolegice i prijateljice Jasne Diklić, dramaturginja Asja Krsmanović čestitala je njene uspjehe, te naglasila iščekivanje budućih projekata i saradnji.

– I dok s ovom nagradom slavimo sve ono što je uradila u proteklih pedeset godina, ja želim da slavim sve što će tek uraditi: nove pozorišne i filmske uloge, nove Juvente, pa čak i one kolumne koje neumorno piše, a naročito želim slaviti zbog svih mladih ljudi koji će baš zbog Jasne sutra postati vrhunski umjetnici – zaključila je Krsmanović.