Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jazz Fest Sarajevo: Prvi koncert u dvorani Historijskog muzeja

Jazz Festa Sarajev

Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo ove godine povodom svog 22. izdanja predstavlja novi koncept festivala koji će činiti i predfestivalski koncerti organizirani tokom septembra i oktobra, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi koncert desit će se već u ponedjeljak, 3. septembra, u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, a nastupit će kvartet američke gitaristice Mary Halvorson, kompozitorice i improvizatorice koja se smatra jednim od najimpresivnijih gitarista svoje generacije.

Ovaj koncert bit će prvi koncert iz serijala “The Stone in Europe”, kojim se program čuvenog njujorškog kluba i muzičke zajednice koju čine neki od najboljih muzičara njujorške downtown scene, predstavlja u Evropi.

Serijal je inicirao Jazz Fest Sarajevo, a obuhvatit će desetine koncerata u nekim od najboljih jazz klubova i koncertnih dvorana Evrope, od Sarajeva, Rotterdama, Den Boscha, Beča, Ljubljane, Ghenta, Amsterdama, Vilniusa i Osla, u periodu od septembra do decembra ove godine.

Osim Mary Halvorson Quarteta, serijal će predstaviti i izvrsne američke bendove poput Brian Marsella Trija, Secret Chiefs 3 i francuskog AutorYna koji će izvoditi repertoar jednog od najznačajnijih američkih savremenih kompozitora Johna Zorna.

Mary Halvorson nastupit će u Sarajevu s gitaristom Milesom Okazakijem, kontrabasistom Drewom Gressom i bubnjarom Tomasom Fujiwarom, izvodeći Zornov repertoar druge knjige Masade – The Book of Angels.

Ulaznice za koncert Mary Halvorson Quarteta prodavat će se po cijeni od 15 KM u pretprodaji, te 20 KM na dan koncerta.

Jazz Fest Sarajevo u oktobru će organizirati i niz koncertnih događaja u različitim gradovima u Bosni i Hercegovini omogućavajući da praznik muzike traje tokom tri mjeseca i to širom Bosne i Hercegovine.

Više informacija bit će poznato uskoro, a iz Jazz Festa obećavaju prekrasnu muziku i vrhunske umjetnike uz poruku da najbolji koncerti kojima ste prisustvovali tek trebaju uslijediti.