Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

“Ježić Žožo” za početak Festivala dječije umjetnosti

jezic zozo1

Članovi žirija u pozorišnom takmičarskom program su: Kaća Dorić, Nusmir Muharemović i Indira Kučuk-Sorguč

Festival dječije umjetnosti (FEDU) zvanično će biti otvoren večeras u Pozorištu mladih sa predstavom “Ježić Žožo” Pozorišta za decu Kragujevac, koje je inače dvostruki laureat ovoga festivala, saopšteno je iz direkcije Festivala.

Sutra, 4. maja u Pozorištu mladih najmlađi sugrađani imaju priliku gledati “Pinokija“ Zagrebačkog kazališta lutaka, “Prvu priču” kazališta “Točka na i” iz Zagreba i “Avanture maloga Juju” Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Festival je najavljen jučerašnjim defileom kroz Sarajevo štulaša, klovnova, animatora iz svijeta bajki, a danas u Bosanskom kulturnom centru počinju kreativno-edukativne radionice iz književnosti, strip ilustratorstva, slikanja, pravljenja lutaka od filcane vune, kreiranja pozorištanca i drugih.

U BKC-u će djeca moći igrati najveće “Čovječe ne ljuti se” kao i druge logičke i interaktivne igre, provesti vrijeme uz knjigu, ali i iscrtavanju svojih lica neškodljivim bojama, učiti o ljepoti stvaranja, pjevati uz profesionalne muzičare, zabaviti se uz klovnove i druge programe 5. FEDU.

Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički takmičarski festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera, a afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.

Članovi žirija u pozorišnom takmičarskom program su: Kaća Dorić, Nusmir Muharemović i Indira Kučuk-Sorguč.

Festival dječije umjetnosti surađuje sa Institutom za teatar, muziku i multimediju, Bosanskim kulturnim centrum, Kulturnim centrom Kakanj, Bibliotekama Kakanj i Breza, Muzejom Sarajeva, Narodnim pozorištem Sarajevo, Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Centrom kulture i mladih Općine Centar.

I ove godine će u depandansima Muzeja Sarajeva Brusa bezistan i Svrzina kuća biti upriličene umjetnička radionica “Djeca slikaju Muzej” te izložba najboljih učeničkih radova iz slikarstva.