Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Još četiri dana do izvedbe Baleta na ledu St. Petersburg državnog baleta

08/12/2016

Još četiri dana su ostala do velikog spektakla za sarajevsku publiku – Baleta na ledu u izvedbi jednog od čuvenih ruskih bisera St. Petersburg državnog baleta, koji će se “Labuđim jezerom” Petra Iljiča Čajkovskog predstaviti 12. decembra u Centru Skenderija.

Bit će to prvi put prilika za sarajevsku publiku da pogleda balet na ledu, a kako je potvrdio za Fenu Edo Muftić iz Sarajevodiska, organizatora ovog događaja, pred njihovim timom su iznimno opsežne pripreme koje će početi već sutra u Centru Skenderija s određenim radovima.

– Čitav tim će biti najuposleniji dan ranije. Ansambl će izvesti prvi nastup u Banjoj Luci 10. decembra, nakon čega dolazi u Sarajevo – kazao je on.

Ansambl čini 38 članova, a ostatak do 62 osobe je tehnička ekipa, koja će raditi na pripremi velike scenografije. U Sarajevo će ruska ekipa doputovati uz prateća dva šlepera, kamion, agregat i drugu neophodnu opremu.

Vizuelno-muzičkim spektaklom Balet na ledu ovdašnju će publiku počastiti ansambl St. Petersburg državnog baleta osnovanog 1967. godine. Ova baletna skupina nudi pravi klasični balet s klasičnim baletnim kostimima, a izvodi se na specijalnom klizalištu.

Ansambl se sastoji od plesača/klizača. Većina njih bili su vrhunski klizači u pojedinačnom te klizanju u parovima gdje su osvojili i brojne medalje.

Članovi baleta kombinacijom umjetničkog klizanja i klasičnog ruskog baleta osvajaju publiku širom svijeta na najprestižnijim pozornicama. Do sada su imali više od 7.000 nastupa na rasprodanim svjetskim pozornicama.

Svaku predstavu ovog vrsnog ruskog baleta prati i bogata kostimografija i rasvjeta. Ansambl u fundusu ima više od 800 kostima s kojima u cijelom svijetu ostavljaju bez daha posjetitelje na klizalištima, pozorištima ili čak sportskim arenama.

Komentari