Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Još četiri dana do izvedbe Baleta na ledu St. Petersburg državnog baleta

led

Još četiri dana su ostala do velikog spektakla za sarajevsku publiku – Baleta na ledu u izvedbi jednog od čuvenih ruskih bisera St. Petersburg državnog baleta, koji će se “Labuđim jezerom” Petra Iljiča Čajkovskog predstaviti 12. decembra u Centru Skenderija.

Bit će to prvi put prilika za sarajevsku publiku da pogleda balet na ledu, a kako je potvrdio za Fenu Edo Muftić iz Sarajevodiska, organizatora ovog događaja, pred njihovim timom su iznimno opsežne pripreme koje će početi već sutra u Centru Skenderija s određenim radovima.

– Čitav tim će biti najuposleniji dan ranije. Ansambl će izvesti prvi nastup u Banjoj Luci 10. decembra, nakon čega dolazi u Sarajevo – kazao je on.

Ansambl čini 38 članova, a ostatak do 62 osobe je tehnička ekipa, koja će raditi na pripremi velike scenografije. U Sarajevo će ruska ekipa doputovati uz prateća dva šlepera, kamion, agregat i drugu neophodnu opremu.

Vizuelno-muzičkim spektaklom Balet na ledu ovdašnju će publiku počastiti ansambl St. Petersburg državnog baleta osnovanog 1967. godine. Ova baletna skupina nudi pravi klasični balet s klasičnim baletnim kostimima, a izvodi se na specijalnom klizalištu.

Ansambl se sastoji od plesača/klizača. Većina njih bili su vrhunski klizači u pojedinačnom te klizanju u parovima gdje su osvojili i brojne medalje.

Članovi baleta kombinacijom umjetničkog klizanja i klasičnog ruskog baleta osvajaju publiku širom svijeta na najprestižnijim pozornicama. Do sada su imali više od 7.000 nastupa na rasprodanim svjetskim pozornicama.

Svaku predstavu ovog vrsnog ruskog baleta prati i bogata kostimografija i rasvjeta. Ansambl u fundusu ima više od 800 kostima s kojima u cijelom svijetu ostavljaju bez daha posjetitelje na klizalištima, pozorištima ili čak sportskim arenama.