Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Film Šavovi

Još jedan film bh. scenaristice Elme Tataragić u Berlinu

savovi3333

Prati priču žene koja je ubijeđena da je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ

Manjinska bosanskohercegovačka koprodukcija “Šavovi” u režiji Miroslava Terzića bit će prikazana u programu Panorama 69. Internacionalnog filmskog festivala Berlinale. Film je nastao po scenariju Elme Tataragić, a bosanskohercegovački koproducent je Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo uime SCCA/Pro.ba.

Film “Šavovi” bavi se veoma aktuelnom temom u Srbiji, ali i cijelom regionu, a to je krađa novorođenčadi u porodilištima. Prati priču žene koja je ubijeđena da je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ. Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović.

Reditelj Miroslav Terzić i scenaristica Elma Tataragić na filmu su počeli sarađivati prije šest godina, a u međuvremenu podržao ga je poznati program za scenariste Nipkow iz Berlina, te za samu produkciju Filmski centar Srbije, Hrvatski audio-vizualni centar, Slovenski filmski sklad te Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Film je odabran u zvaničnu sekciju Panorama berlinskog filmskog festivala koja svake godine donosi oko 40 najnovijih filmova iz cijelog svijeta. Ovaj program predstavlja eksplicitno drugačije, feminističko i političko – te istodobno nastoji razmišljati izvan ovih kategorija – uvijek u potrazi za novim, hrabrim, nekonvencionalnim i drugačijim u savremenoj kinematografiji, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.