Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Quo vadis, Aida?

Još samo danas i sutra dostupan film Jasmile Žbanić na online platformi Meeting point

Quo Vadis Aida

Još samo danas i sutra do ponoći (do nedjelje, 10. januara do 23.59 sati) na VoD platformi kina Meeting Point – ondemand.kinomeetingpoint.ba – bit će dostupan novi film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, bh. kandidat za nagradu “Oscar” za najbolji strani film

Ne propustite pogledati film o Srebrenici. Na Ondemand.kinomeetingpoint.ba film je ekskluzivno dostupan online gledateljima u Bosni i Hercegovini i zemljama regije.

“Quo Vadis, Aida?” je Screen Daily uvrstio u Top 10 filmova 2020. godine po izboru kritičara Allana Huntera, a prema pisanju magazina Variety film je jedan od ozbiljnih kandidata za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg internacionalnog igranog filma.

Ova ratna drama prati sudbinu Aide, nekadašnje profesorice, koja radi kao prevoditeljica za mirovne snage UN-a u Srebrenici. Kada srpska vojska preuzme vlast u gradu, njena porodica i hiljade stanovnika traže zaštitu unutar UN kampa. Kao insajder u pregovorima, Aida ima pristup svim informacijama i pokušava da spasi svoju porodicu od sigurne smrti.

U glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić.

Film je od same premijere na filmskom festivalu u Veneciji izazvao ogroman interes i publike i kritike: “Suštinski važno umjetničko djelo” – Variety; “Glumica Jasna Đuričić  je očaravajuća u glavnoj ulozi” – Hollywood Reporter; “Nemate vremena udahnuti zrak dok gledate moćni film Jasmile Žbanić” – Cineuropa…, samo su neke od objavljenih kritika o ovom filmu.

“Quo Vadis, Aida?” je osvojio specijalno priznanje na 37. Jerusalem Film Festivalu, dvije nagrade na filmskom festivalu Les Arcs u Francuskoj: Kristalnu strijelu za najbolji film i nagradu publike, na Antalija Film Festivalu u Turskoj nagradu za najbolji internacionalni igrani film, na El Gouna filmskom festivalu u Egiptu osvojio je Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić nagradu za najbolju žensku ulogu. Nagrađen je i na 21. Arras film festivalu u Francuskoj, gdje je dobio Grand Prix “Zlatni atlas” za najbolji film, kao i tri nagrade na festivalu London Film Week: za najbolji film, najbolju rediteljicu (Jasmila Žbanić) i najbolju glumicu (Jasna Đuričić). Nakon premijernog prikazivanja u Veneciji film je dobio i tri nezavisne nagrade: organizacije UNIMED (Mediterranean university Union), nagradu Brian organizacije UAAR (Union of Agnostics and Rationalist), kao i nagradu SIGNIS asocijacije SIGNIS International (World Catholic Association for Communication).

Prema statističkim podacima za kina u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koje sakuplja i obrađuje Sarajevo Film Festival, navedeno je da i bez obzira što kina zbog pandemije nisu radila punim kapacitetom, film Jasmile Žbanić je postigao uspjeh koji nije nijedan drugi bh. film u posljednjih 10 godina. Upravo s ovim filmom po prvi put je u Bosni i Hercegovini iskorištena taktika po kojoj se film istovremeno prikazuje i u kinu i online, na VoD platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Film je ekskluzivno na Ondemand.kinomeetingpoint.ba dostupan gledateljima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Sloveniji.

Na Ondemand.kinomeetingpoint.ba dostupni su i filmovi “Pun mjesec” Nermina Hamzagića (u cijelom svijetu), “Mare” Andree Štake (gledateljima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Kosovu) i “Otac” Srdana Golubovića (dostupan u Bosni i Hercegovini i Sloveniji).