Jovanović: U BiH potreban fond za sufinansiranje kulturnih projekata

jovanovic

Na Skupštini mreže Kultura 2020 zaključeno je da pri Ministarstvu civilnih poslova BiH potrebno je formirati fond da bi se mogli sufinansirati projekti u okviru programa Evropske komisije za podršku i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i audiovizuelnog sektora „Kreativna Evropa“.

– Ukoliko bi ovakav fond postojao na državnom, ali i drugim nivoima značio bi osiguravanje sredstava za projekte, koji se podrže u okviru programa „Kreativna Evropa“. Dakle jedan dio sredstava daje EU, a drugi se obezbjeđuje od države. Zato nam nedostaje navedeni fond kao poveznica između korisnika projekta i predstavnika EU – izjavio je koordinator mreže Nebojša Jovanović.

Posljednjih godina, podsjeća, česti su slučajevi da se kulturnim djelatnicima iz BiH odobre projekti to jest sredstva EU, ali ih na kraju ne dobiju jer ostatak novca ne mogu osigurati u svojoj zemlji.

– Tako projekti propadaju, a nekolicina ih se snađe na druge načine – dodao je Jovanović.

Kreativna Evropa je okvirni program Evropske unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Sa svojim fleksibilnim interdisciplinarnim pristupom usmjeren je na potrebe kulturnih radnika iznesene u širem procesu javnih konsultacija. Ukupni budžet „Kreativne Evrope“ iznosi 1,46 milijardi eura što je devet posto više sredstava od prethodnog programa.

Osim navedenog, na Skupštini mreže Kultura 2020 istaknuto je da su se Mostar i Banja Luka kandidirali za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine, a predstavljene su prioritetne aktivnosti, među kojima je izrada registra kulturnih aktera u BiH.

Inicijativa Kultura 2020 predstavlja pokušaj saradnje i kolektivnog djelovanja radnika u kulturi radi kreiranja novog aktera na sceni kulturne politike u Bosni i Hercegovini.