Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BKC

“Jutro sa autorom” drugog dana Sajma izdavača BiH

sajam izdavaca 2019

U okviru Sajma, počevši od 26. do 29. novembra, bit će održane radionice pod nazivom “Uredništvo i izdavaštvo u 21. stoljeću

Drugi dan Sajama izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine “Knjige u nišama” (KUN), započet će u utorak, 26. novembra programom pod nazivom “Jutro sa autorom”, koji će biti održan u sajamskom salonu.

U okviru tog programa, u JU BKC KS, publici će se predstaviti pjesnikinja i književnica Senka Marić koja dolazi iz Mostara, a s kojom će razgovor voditi Matija Bošnjak.

U okviru Sajma, počevši od 26. do 29. novembra, bit će održane radionice pod nazivom “Uredništvo i izdavaštvo u 21. stoljeću”.

Prva u nizu tih radionica nosi naziv “Vrste izdanja i urednički pristupi” i bit će održana u Multimedijalnoj sali BKC-a, a predavač će biti Saša Madacki.

Tokom četiri dana različiti predavači obuhvatit će u svojim izlaganjima četiri važna aspekta izdavačke djelatnosti i uredničke prakse, a polaznici radionice će imati priliku upoznati teorijsku, ali i iskusiti praktičnu stranu rada u izdavaštvu iznutra.

Bit će to prilika da se upoznaju sa aspektima kao što su – urednički tretman rukopisa, urednički stilovi, vrste izdanja i njihova priprema, tehnike pripreme prijeloma, grafički dizajn naslovnice, autorska prava, a konačno i sa pitanjem marketinga kao važne poluge izdavačke produkcije na određenom tržištu.

Bitan segment ovogodišnjeg Sajma su i programi posvećeni dječijoj književnosti.

Tim povodom tokom četiri sajamska dana bit će organizovane interaktivne dječije radionice koje nose zajednički naziv “Na margini znanstvene igre”.

Tako će u utorak, na Centralnoj bini, biti održana radionica pod nazivom “Slušaj knjigu, čitaj muziku”.

Kroz bajkoviti svijet knjiga, najmlađe će čarobnim štapićem voditi Fahrudin Kučuk i Nedim Sofić.

Po završetku okruglog stola o temi “Slušaj knjigu, čitaj muziku” uslijedit će mini koncert Muzičke radionice “Note”. Pjesme su rađene po tekstovima domaćih autora, a temu je osmislio Nedim Sofić, MR Note.

Na Centralnoj bini bit će predstavljena knjiga filozofa i književnika Radomira Konstantinovića u izdanju izdavačke kuće University Press.

O knjizi će govoriti Dragan Marković, Aleksandra Bosnić-Đurić, Branislava Vasić-Rakočević.

U okviru izdavačke djelatnosti Društva crnogorskih izdavača na Centralnoj bini bit će predstavljen časopis Fokalizator, te izdanja fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja.

Promotori će biti – Vladimir Vojinović, Sanja Vojinović i Lejla Kalamujić, saopćeno je iz Press-a Sajma KUN.