Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nagrada na AJB DOC

Kakvu poruku šalje nagrađeni film „Komšije“: Nerminka Emrić o migrantima, Drini i suživotu na granici

Nerminka Emric (1)

U ovom kinematografskom ostvarenju Emrić zajedno sa svojom ekipom prikazuje životne priče običnih ljudi, stanovnika, povratnika s obje strane Drine, o njihovim susretima i iskustvima s današnjim migrantima

Dokumentarni film „Komšije“ poznate bh. novinarke i aktuelne urednice na TV SA Nerminke Emrić nedavno je dobio nagradu za najbolji film selekcije „AJB Prikazuje“ na Al Jazeera Balkans Doc Festivalu upriličenom u Sarajevu.

Emrić u razgovoru za Fokus.ba govori o ovom dokumentarnom filmu koji je ostavio veoma jak utisak na publiku a koji je zapravo je priča o ljudima koji žive u pograničnom pojasu istočne granice Bosne i Hercegovine i Srbije, uz rijeku Drinu koja je ujedno i prirodna granica.
U ovom kinematografskom ostvarenju Emrić zajedno sa svojom ekipom prikazuje životne priče običnih ljudi, stanovnika, povratnika s obje strane Drine, o njihovim susretima i iskustvima s današnjim migrantima. Film je na prvi pogled priča o migrantima koji sada prolaze balkansku rutu, odnosno rijeku Drinu na toj ruti, no, reći će autorica, zapravo je to priča „o našim ljudima koji su takvu golgotu prošli u prošlom ratu i otvaramo sjećanja“.

„Svaki dokumentarni film ima određenu poruku, kao i ovaj. U filmu ‘Komšije’ imamo nekoliko poruka, a to je ne samo odnos prema ljudima koji su pokrenuti sa svojih ognjišta i koji prolaze jedan strašan period svog života, nego poruka je filma i otvaranje humanosti u čovjeku. Mi ovim filmom objašnjavamo i dajemo poruku, kako se ponašati prema tim ljudima, podsjećamo šta su prošli naši ljudi koji su bili protjerani sa svojih ognjišta tokom rata“, kaže Emrić.

Smatra da je bitno da ovaj dokumentarni film ostane prisutan među gledaocima. Sa svojim dokumentarnim filmom“Sve sa voljom“ iz 2018. to je uspjela. On je bio dobitnik prve nagrade publike na Documentary Film Festival AJB DOC u Sarajevu za onda je proglašen i najboljim filmom na Festivalu “Prvi kadar“u selekciji “Ex-Yu u fokusu” u Srbiji.

„Najveće zadovoljstvo je svakako kada dođe na „male ekrane“. Svi mi kao autori dokumentarnog filma radimo na tome da utičemo na neke anomalije u društvu. To smatram svojim zadatkom onog trenutka kada sam faakultetu, da upirem prstom u ono što je anomalija da bi se generalno popravila situacija. Ne bih to radila da ne mislim da mogu utjecati na neke promjene. Znam neke koji su naprimjer imali apsoutno drugi odnos prema migrantima, ali nakon gledanja ovog filma zaplakali su i rekli da sada definitivno gledaju drugačije na te ljude. Ako sam uspjela barem na jednu osobu utjecati da promijeni stav to je neka moja satisfakcija. Veliko hvala dugujem direktoru AJB Doc Edhemu Foči koji je od nemogućeg stvorio moguće i za samo tri godine napravio tako jedan fenomenalan filmski festival i omogućio autorima sa ovih prostora da dokumentarne filmove koji inače imaju nevjerovatnu vrijednost preko AJB DOC plasiraju u svijet“, kazala je Emrić.