Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pod nazivom "Hilye-i Šerif"

Kaligrafska izložba više turskih autora otvorena u Brčkom

hilye

Riječ je o radovima više turskih autora u kojima su u okviru mogućnosti kaligrafije predstavljeni izgled i moralna svojstva Božijeg poslanika Muhameda a.s.

U brčanskom Domu Islahijeta, u organizaciji Instituta Yunus Emre iz Sarajeva i BZK Preporod Brčko, sinoć je otvorena izložba kaligrafskih radova pod nazivom Hilye-i Šerif.

Riječ je o radovima više turskih autora u kojima su u okviru mogućnosti kaligrafije predstavljeni izgled i moralna svojstva Božijeg poslanika Muhameda a.s.

Direktor Insituta Yunus Emre Mehmet Akif Yaman je kazao da taj institut još od 2009. godine, pored organiziranja kurseva turskog jezika, radi na različitim projektima u oblasti kulture i umjetnosti čiji je cilj pružiti podršku institucijama i udruženjima u Bosni i Hercegovini i njihovim projektnim aktivnostima.

– Izložba Hilye-i Šerif je jedan od vidova te podrške, ali i naše nastojanje da držimo živim sjećanje na posljednjeg Božijeg poslanika. Tradicija kaligrafskog predstavljanja osobina poslanika Muhameda a.s. živi već stoljećima, a publika će posredstvom ove izložbe imati priliku upoznati se s ljepotom i umijećem ovog kaligrafskog izraza – izjavio je Yaman.

Koordinator za kulturu i umjetnost u Institutu Yunus Emre Samed Pašalić je kazao da je hilye tradicija nastala iz potrebe umjetnika da iskažu svoju ljubav i poštovanje prema Poslaniku, a u skladu sa islamskom normom zabrane slikovnog prikazivanja likova.

– Arapska riječ ‘hilye’ znači ukras, nakit, lijepo lice, a u islamskoj umjetnosti pojam hilye, koji se još naziva hilye-i šerif, hilye-i saadet, hilye-i nebevi, jeste opće ime za djela koja prikazuju fizičke karakteristike, moralna svojstva, ponašanje i stavove Muhameda a.s. – kazao je Pašalić.

O umjetnosti kaligrafije i predstavljenim radovima govorila je magistrica slikarstva Ilhana Latifović. Ona je kazala da je kaligrafija vrhunac dekorativnosti u umjetnosti i potpuno nova apstraktna umjetnost koja odiše filozofskom smirenošću svijeta stvorenog Božanskom svemoći.

– Ova geometrijski egzaktna umjetnost u čijem se najmanjem djeliću ornamenta osjeća čvrst red, podržava apsolutno duhovno poimanje Božanstva čiju ideju jedinstva ne možemo prenositi figuralnim prikazima – naglasila je Latifović.

Moderator programa predstavljanja izložbe Hily-i Šerif bila je magistrica arheologije Enida Murselović, a Brčaci će biti u prilici izložbu pogledati do 24.novembra 2021.