ankara

Kalin pozvao na opoziv odluke o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu

ibrahimkalin2

Neophodno je opozvati tu nerazumnu i sramotnu odluku. Kako je moguće da se nagrada dodijeli čovjeku koji nema nobelovsku savjest? Je li to radi prizivanja novog genocida, poručio je glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Kalin

Glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin pozvao je Švedsku akademiju nauka da odustane od odluke o dodjeli Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Neophodno je opozvati tu nerazumnu i sramotnu odluku. Kako je moguće da se nagrada dodijeli čovjeku koji nema nobelovsku savjest? Je li to radi prizivanja novog genocida?”, poručio je Kalin.

Austrijski književnik Handke proglašen je dobitnikom Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu zbog, kako je navedeno u obrazloženju Švedske akademije “jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja”.

Handkeu će nagrada biti uručena u ponedjeljak, a osim po svojim književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i zalagao se za odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke i jučer je u Stockholmu negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao je novinara koji mu je postavio pitanja o tom stravičnom julskom zločinu iz 1995. godine.

U ponedjeljak će u Stockholmu biti održan veliki protest zbog odluke Švedske akademije o dodjeli nagrade Handkeu.