Trg bana Jelačića

Kamerni teatar 55 predstavom “Schlinderov lift” obilježio Dan bijelih traka u Zagrebu

kamerni lift (1)

Glumci i publika, jednako u suzama, odigrali su jednu od svojih najboljih izvedbi „Schindlera“ ikada

Povodom tradicionalnog obilježavanja Dana bijelih traka u Zagrebu, Vijeće Bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba u saradnji s udrugom „Stara rijeka i okolica“, podjelom informativnih letaka i vezivanjem bijelih traka prolaznicima i sudionicima događanja i ove godine, na Trgu bana Josipa Jelačića, hrvatsku javnost su podsjetili na zločin koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine.

U sklopu obilježavanja Dana bijelih traka, u teatru „Histrion“ Kamerni teatar 55 iz Sarajeva gostovao je s predstavom Darka Cvijetića „Schindlerov lift“, u režiji Kokana Mladenovića, koja govori upravo o tom strašnom periodu i nepresuđenom genocidu koji se sručio na glave prijedorskih Bošnjaka, Hrvata, i ostalih neistomišljenika fašističke politike koju je u tom periodu sprovodila SDS uz pomoć tadašnje JNA i paravojnih formacija.

Predstava, koja je obišla cijeli region i polučila zapažene rezultate u javnosti i kod kritike, o čemu svjedoče brojne nagrade na regionalnim festivalima, kao i pozitivna i veoma emotivna svjedočanstva publike koja je imala priliku da je pogleda, u Zagrebu, pred direktnim svjedocima koji su i sami proživjeli, i što je najvažnije – preživjeli, prijedorski pogrom, dočekana je sa zebnjom, mukom i velikim očekivanjima. Nakon dva sata igranja, aplauz je bio više nego gromoglasan. Bio je katarzičan.

Glumci i publika, jednako u suzama, odigrali su jednu od svojih najboljih izvedbi „Schindlera“ ikada. Na sceni Histriona, Prijedor, onaj kakvog ga pamte, i po lijepom i po strahotnom, oživio je u svoj svojoj raskoši i ljepoti, a njegovi ljudi, i neljudi, progovorili su kroz teatar, osuđujući, presuđujući, moleći, opraštajući, i praštajući se s gradom koji to više nije, i s vremenom koje se nikada više neće, i ne smije, ponoviti, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.