Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mess

“Kapital” – predstava u kojoj glumci igraju svoje živote

700_foto

Predstava “Kapital“ Karla Marksa u režiji Andraša Urbana u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom na programu Internacionalnog teatarskog festivala MESS je večeras u Pozorištu mladih Sarajevo.

Predstava “Ostatak“ teatra MITU (SAD) u režiji Rubena Polenda, koja je odigrana 1. i 2. oktobra na sceni Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, tematizira temu smrti i šta se dešava nakon nje.

Istraživanja za predstavu, navela je jedna od akterica Ada Westfall, trajala su tri godine kroz razgovore s različitim ljudima iz različitih društvenih zajednica. Predstava se sastoji iz tri emotivne priče s tim da su gledaoci mogli sami da odluče s kojom pričom da počnu gledanje i kako da ga nastave.

Predstava “Kapital“ Karla Marksa u režiji Andraša Urbana u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom na programu Internacionalnog teatarskog festivala MESS je večeras u Pozorištu mladih Sarajevo.

U predstavi igraju Jelena Laban, Jelena Šestović, Pavle Prelević i Stevan Vuković.

Dramaturginja predstave je Vedrana Božinović koja je na danas na pres-konferenciji istakla da je osnovno pitanje ove predstave “A gdje je tu čovjek?“.

Princip rada, rekla je Božinović, bio je da predstava izađe ne samo iz Marksovog kapitala, nego i iz ljudi koji su radili predstavu. Kako je istakla, namjerno su odabrani jako mladi ljudi, studenti Akademije na Cetinju.

Božinović je naglasila da je ovo predstava koja je glasna i bijesna.

-Nekako su ta glasnoća i bijes rasli u svima nama – rekla je dodavši da se nakon svega što se prošlo kroz balkanske ratove i sve ostale, a sve zbog sticanja prvog kapitala, ne može napraviti “tiha i nebijesna predstava”.

Govoreći o mladim glumcima u predstavi, istakla je da iz njihove perspektive i njihove generacije ovo nije samo glasna i bijesna, nego i užasno bolna predstava.

Stevan Vuković rekao je da mu je rad na ovoj predstavi promijenio život da više ne gleda stvari s iste tačke, da sve sagledava s više strana.

-‘Na mladima svijet ostaje, vi ste naša budućnost’ – To je najveća laž. Tako nas oni lažu. Mi samo klimamo glavom i govorimo hvala. Hvala što ste nam dali ključeve budućnosti. Što brinete za naš svijet – rekao je Pavle Prelević.

On se osvrnuo na brojne probleme s kojima se mladi u Crnoj Gori i regionu susreću, rekavši da oni sa svim tim problemima rastu pa nije bio problem da to prikažu na sceni.

Jelena Laban istakla je da oni u predstavi ne glume, nego da su to njihovi životi.

-Ovo je nešto što mi živimo svakog dana i što će naša djeca živjeti – istakla je.

Za Jelenu Šestović predstava je bunt, otpor sistemu u kojem se živi. Sistemu u kome se gubi dostojanstvo.

-Ovo jeste provokacija društvenog sistema u kom živimo. Naša borba s tim i želja da nešto uradimo u društvu u kome živimo -rekla je Šestović.

Na pres-konferenciji bilo je riječi o predstavi “Agnesa i Hraben“ koja će igrati 4. oktobra u Dječijoj kući, a realizovana je u produkciji scene MESS i Teatarske radionice Travnik/Art Hub. Predstava se realizuje u okviru programa za najmlađe Mali MESS, a autori predstave su Oliver Jović, Emina Omerović i Maja Izetbegović.

Ovo je predstava koja govori o bh. tradiciji, ali i o položaju žena, djevojčica u bajkama.