Kultura

Narodno pozorište rs

“Karolina Nojber” zatvara takmčarski program Igara u Jajcu

04/07/2019

Karolina Nojber je bila njemačka glumica iz 18. vijeka, reformatorka pozorišta, idealista i borac. Iako je radnja smještena u pozorište i u 18. vijek, univerzalnost ove drame, nosi pečat aktuelnosti i predstavlja savremenu društvenu satiru

Izvođenjem predstave “Karolina Nojber” Narodnog pozorišta Republike Srpske, autora Nebojše Romčevića te u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, večeras će na sceni Doma kulture biti završen takmičarski program Pozorišnih igara u Jajcu.

U predstavi igraju Zlatan Vidović, Maja Vujanović, Nataša Ivančević, Goran Jokić, Sandra Ljubojević, Smiljana Marinković, Đorđe Marković, Nataša Perić, Aleksandar Stojković i Boris Šavija. Scenograf predstave je Dragana Purković-Macan, kostimograf Jelena Vidović, a kompozitor Irena Popović. Za scenski pokret bila je zadužena Andreja Kulešević, asistenti reditelja su Dragana Đedović i Ognjen Bogdanović te asistent scenografa Jovana Romčević-Šukalo.

Radi se o tekstu čija je praizvedba bila u Budvi 1988 godine. Karolina Nojber je bila njemačka glumica iz 18. vijeka, reformatorka pozorišta, idealista i borac. Iako je radnja smještena u pozorište i u 18. vijek, univerzalnost ove drame, nosi pečat aktuelnosti i predstavlja savremenu društvenu satiru.

– Programska predstava koja izvanredno ilustruje savremeni socijalni pogled na stanje pozorišta i umjetnosti uopšte kod nas kroz priču, ne sasvim biografsku, o Karolini Nojber, glumici i reformatorki pozorišta iz Njemačke sredinom osamnaestog vijeka. Tragična priča o Karolini, reditelju Mladenoviću je poslužila da kritički progovori o našem vremenu i našoj kulturnoj situaciji – zapisao je selektor Igara Strajo Krsmanović.

Neposredno prije predstave u okviru pratećeg programa Ljiljana Čekić, teatrolog i glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske održat će predavanje “Osnivanje i umjetnički razvoj Narodnog pozorišta Vrbaske banovine u periodu 1930-1934.”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.