Francuska

Klimtova slika prodata za vrijeme nacista vraća se pravim vlasnicima

klimt

Stiasni je deportovana u Poljsku 1942. i umrla je iste godine. Trgovac umjetninama, simpatizer nacista, čuvao je sliku sve do svoje smrti 1960-ih, a Francuska, nesvjesna njene historije, na kraju je umjetničko djelo kupila na aukciji

Francuska će remek-djelo slikara Gustava Klimta “Ružičnjaci pod drvećem” vratiti nasljednicima vlasnice više od 80 godina nakon što je bila prinuđena da ga proda za vrijeme nacista, saopštilo je ministarstvo kulture.

Prvobitna vlasnica Nora Stiasni, iz poznate austrijske jevrejske porodice morala je da proda sliku po vrlo niskoj cijeni da bi finansijski preživjela nakon što su nacisti anektirali Austriju 1938. godine, izjavila je francuska ministarka kulture Rozlin Bašlo, prenosi Reuters.

Stiasni je deportovana u Poljsku 1942. i umrla je iste godine. Trgovac umjetninama, simpatizer nacista, čuvao je sliku sve do svoje smrti 1960-ih, a Francuska, nesvjesna njene historije, na kraju je umjetničko djelo kupila na aukciji za Muzej D'Orsej u Parizu 1980, dodala je ministarka.

“Ova odluka o vraćanju velikog umjetničkog djela iz javnih kolekcija ilustruje našu posvećenost pravdi i naknadi za opljačkane porodice“, rekla je Bašlo.

Stiasni je naslijedila sliku od svog strica, austrijskog industrijalca i kolekcionara umjetnika Viktora Cukerkandla, koji je djelo kupio 1911. godine.