Kultura

ekrem macić

Knjiga aforizama “Hljeba.ba” predstavljena na Konjičkom kulturnom ljetu

09/06/2020

U sklopu manifestacije Konjičko kulturno ljeto, kojeg realizira Narodni univerzitet Konjic uz podršku mostarskog ogranka Yunus Emre instituta, od danas je dostupna online prezentacija fundusa Zavičajnog muzeja u Konjicu

U okviru Konjičkog kulturnog ljeta u ponedjeljak je u Konjicu predstavljena nova zbirka aforizama “Hljeba.ba”, autora Ekrema Macića.

Ovom prigodom obilježena je i dvadeseta obljetnica Macićevog književnog rada, a prisutni su se upoznali s Macićevim uspjesima i priznanjima kojima je taj autor nagrađivan, priopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Macićevi aforizmi dobili su brojne pozitivne kritike istaknutih književnika, a na promociji u Konjicu predstavljene su recenzije Amera Tikveše i Kemala Mahmutefendića.

U sklopu manifestacije Konjičko kulturno ljeto, kojeg realizira Narodni univerzitet Konjic uz podršku mostarskog ogranka Yunus Emre instituta, od danas je dostupna online prezentacija fundusa Zavičajnog muzeja u Konjicu.

Na Facebook stranici Zavičajnog muzeja i Facebook, Instagram i Viber mrežama Narodnog univerziteta, zainteresirani mogu pronaći priču o Mitrasu.

Na lokalitetu Repovica, iznad željezničke stanice u Konjicu, 1897. godine pronađeni su ostatci hrama manjih dimenzija posvećenog perzijskom bogu sunca Mitrasu iz 4. stoljeća. Radi se o možda najvrjednijim arheološkom lokalitetu u Bosni i Hercegovini.

U hramu je pronađen metalni novac i reljef s dvostranim prikazom. Prema nekim informacijama u svijetu je pronađeno svega oko deset takvih dvostranih reljefa.

Original reljefa nalazi se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a replika koja se nalazi u Zavičajnom muzeju u Konjicu izrađena je 2012.godine, a djelo je kipara i konzervatora Borislava Bore Žuže.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.