Kultura

Online knjižara

Knjiga.ba: I u septembru novi i zanimljivi naslovi

13/09/2020

U septembru je aktuelan i naslov "SPQR - Povijest starog Rima" Mary Beard

Najveća online knjižara Knjiga.ba nastavlja i u septembru da nudi nove i zanimljive naslove.

Za ljubitelje pisane riječi u ponudi se našla i knjiga koju potpisuje Šimo Ešić “Bila gospođa Klara” u kojoj je maštovita priča o trnovitom putu prihvatanja sebe, data u formi vrcavoj od humora, kao jednog od najbitnijih obilježja kvalitetne dječije književnosti, kojim se podjednako relativizuju i visine i nizine…

Najnovije poetsko ostvarenje Šima Ešića, poema u formi slikovnice Bila gospođa Klara, predstavlja izuzetno štivo po mnogim svojim odlikama. Na sadržajnom planu tematizovanje fenomena „krize srednjih godina” može se smatrati velikim novitetom. Na duhovit način pripovijeda se o modernoj svakidašnjici koju predstavlja dama opsjednuta svojom spoljašnjošću, trendovima, kao i potrebom da se svima dopadne.

Njoj se i pored (pre)pedantne brige o vlastitom izgledu događaju neželjene transformacije (raste joj nos, uši i na kraju rep) koje je tjeraju da preispita odnos prema sebi, prije svega, zahvaljujući načinu na koji je doživljava suprug koji je voli. Budući da je prihvata takvu kakva jeste, sa svim njenim vrlinama i manama, i gospođa Klara uči kako da prihvati i što je još važnije – da zavoli sebe, makar i u obličju lisice.

U septembru je aktuelan i naslov “SPQR – Povijest starog Rima” Mary Beard, a radi se o novom pogledu na rimsku povijest iz pera jedne od najpoznatijih svjetskih autorica i znanstvenica stare antičke povijesti.

Beard ne promatra samo kako je Rim narastao od nevažnog sela u središnjoj Italiji do svjetske sile koja je svojedobno kontrolirala teritorij od Španjolske do Sirije, već i kako su Rimljani promišljali o samima sebi i svojim postignućima, kao i zašto su nam i dalje važni zbog njih.

– Stari je Rim još uvijek važan. Njegova povijest Republike i carstva, osvajanja, okrutnost i uspjeh još uvijek su dio onoga kako sami promatramo sebe kao zapadnu civilizaciju. Rimski mitovi i priče, od Romula i Rema, silovanja Lukrecije do Neronova paleža grada – još uvijek pogađaju u žicu i bivaju uzbudljive. Bave se pitanjima i problemima građanstva, terorizma, lobiranja i slobode, što su i danas još uvijek itekako važna i aktualna pitanja – navodi se u recenziji spomenutog štiva.

Knjiga duguje naslov još jednoj čuvenoj rimskoj krilatici, SPQR -Senatus populusque Romanus te pokriva hiljadu godina povijesti, predstavlja nam slavne, ali i zaboravljene Rimljane, baca novo svjetlo na temelje rimske kulture, od ropsta do tekuće vode, istražuje demokraciju, migraciju, religijske kontraverze, društvenu pokretljivost i eksploataciju u većem kontekstu carstva.

Tu je i djelo Frederika Begbede “Čovek koji plače od smeha”.

– Oktav Parango je bio kopirajter 90-ih, skaut za modele 2000-ih. Sada, u novoj deceniji, pronalazi nov poziv – navodi se u osvrtu na spomenuti naslov.

Poslije romana “699 dinara”, koji se bavio tiranijom marketinga i “U pomoć, molim za oproštaj”, na temu trgovine ženskom ljepotom, ovim novim satiričnim romanom zaključuje se trilogija Oktava Paranga o savremenim otuđenjima. Sve je nažalost tačno (i proživljeno) u ovoj satiri, urnebesnoj i očajničkoj, koja govori o nusproizvodima našeg društva razonode, saopćeno je iz Knjiga.ba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.