savjeti za čitanje

Knjiga.ba predstavlja knjige temeljene na stvarnim događajima i životima

20190525_215154

Zlatko Topčić donosi roman koji, iako duboku zaronjen u historiju, u velikom luku zaobilazi žanr povijesnog romana (kakvi se mahom u zadnje vrijeme mogu čitati u regionu) i piše roman sa historijskom patinom

Vječita želja pisaca pri stvaranju da pomiješaju stvarnost i fikciju, nešto što se stvarno dogodilo ali gledano iz drugog ugla ili “šta bi bilo, kad bi bilo…” u naslovima koje danas predstavlja najveća online knjižara u BiH Knjiga.ba dobija sasvim novu dimenziju.

Prva knjiga je – Zlatko Topčić – 28.06.1914. U vrijeme kada se u regionu historija prekraja i ispisuje u svrhu vodećih nacionalističkih ideologija, kada historijski događaji postaju neka vrsta nostalgije, pa neostvarene mogućnosti u prošlosti (nacionalni porazi) najzad, novom interpretacijom (historija ili historijski romani), postaju neočekivano snažna realizovana sadašnjost u prošlosti, Zlatko Topčić donosi roman koji, iako duboku zaronjen u historiju, u velikom luku zaobilazi žanr povijesnog romana (kakvi se mahom u zadnje vrijeme mogu čitati u regionu) i piše roman sa historijskom patinom. (Edin Pobrić)

Tu je i Pol Morli – Joy Division “Deo po deo”. Joy Division: deo po deo je definitivna kolekcija tekstova koje je Morli tokom godina pisao o ovom legenarnom bendu. Osim kolekcije njegovih sada već klasičnih tekstova o bendu iz kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog vijeka ova jedinstvena knjiga uključuje i krajnje poetičan posmrtni tekst posvećen Ijanu Kertisu kao i njegov naknadni osvrt na značaj same grupe u vidu opširnog eseja. Naknadni osvrt takođe se odnosi i na film 24 Hour Party People – koji govori o muzičkoj kući Factory iz Mančestera koja je objavila muziku benda Joy Division, kao i mnoge druge post pank bendove. Knjiga obuhvata i njegov osvrt na film Control, za koji mu se pružila prilika da posjeti tokom samog snimanja.

Adnan Hamidović Frenkie, Boris Lalić “Koraci” (Frenkie). Adnan Hamidović Frenkie najavio svoju prvu knjigu, naslovljenu “Koraci”. Riječ je o autobiografskom romanu, koji pokriva period od Frenkijeve najranije mladosti do uspona na regionalnoj muzičkoj sceni. Roman je nastajao prethodnih godinu dana, Frenkie ga je ispripovjedao, a zapisao mladi pisac Boris Lalić, saopćeno je iz Knjiga.ba.