Kultura

Roman Colsona Whiteheada

Knjiga.ba preporučuje roman ‘Momci iz Nikla’

08/07/2020

Zasnovan na stvarnim događajima iz muške škole koja je na Floridi postojala više od stotinu godina i zatvorena je  2011. godine, roman "Momci iz Nikla" je priča o instituciji koja navodno prevaspitava loše momke u fine mladiće

Online knjižara Knjiga.ba  preporučuje  roman „Momci iz Nikla“ autora Colsona Whiteheada, ovogodišnjeg dobitnika Pulicerove nagrade

Roman je kako se navodi, izuzetna priča o upornosti, dostojanstvu i iskupljenju iz pera dvostrukog dobitnika Pulicerove nagrade.

Zasnovan na stvarnim događajima iz muške škole koja je na Floridi postojala više od stotinu godina i zatvorena je  2011. godine, roman “Momci iz Nikla” je priča o instituciji koja navodno prevaspitava loše momke u fine mladiće. I stoga bi to u teoriji trebalo da bude dobro mjesto za Elvuda, crnog dječka koji je uhvaćen dok se, na putu ka fakultetu, vozio u kolima za koja nije znao da su ukradena. Ali ono što se zbiva na Niklovoj akademiji nije ni nalik njenoj slici u javnosti, a Elvud će, ma koliki idealista i optimista bio, ubrzo shvatiti da mu je život krenuo po zlu. Na svoju sreću, upoznaje Tarnera, koji ne dijeli njegov optimizam i koji će mu pomoći da opstane i preživi na Niklovoj akademiji. Ipak, ono što će Elvud tamo doživjeti zauvijek će ga obilježiti.

Smješten u šezdesete godine prošlog vijeka, u vrijeme rasne segregacije na američkom jugu, roman “Momci iz Nikla” je uzbudljiv, provokativan i snažan prikaz rasizma i neravnopravnosti, koji su i danas prisutni u Americi, a čije se postojanje ignoriše.

Colson Whitehead rođen je 1969. Odrastao je na Menhetnu. Po završetku studija na Harvardu počinje da radi u magazinu Village Voice, gdje piše kritike o televizijskom programu, knjigama i muzici. Njegov prvi roman, The Intuitionist , odbilo je dvadeset pet izdavača prije nego što je objavljen. Bio je u najužem izboru za prestižnu PEN/Hemingvej nagradu. Uslijedili su romani John Henry Days (2001), Apex Hides the Hurt (2006), Sag Harbor (2009), Zone One (2011), kao i dva djela iz oblasti publicistike The Colossus of New York (2003) i The Noble Hustle: Poker, Beef Jerky & Death (2014).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.