Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Knjiga.ba preporučuje romane Meše Selimovića

mesa selimovic

Najveća online knjižara Knjiga.ba čitaocima preporučuje naslove koji bi trebali biti obavezni u svakoj kućnoj biblioteci.

Ovaj put to su knjige Meše Selimovića na čiju vrijednost Knjiga.ba podsjeća.

– Kažu da niko Bosnu i njene ljude nije bolje “pročitao” od Meše Selimovića. U svojim djelima joj se divio ali i kudio, a iz te vječne borbe dobra i zla na ovim prostorima, nastala su djela koja zavrijeđuju pažnju – navodi se u saopćenju Knjiga.ba.

“Tvđava”, knjiga koja je pandan romanu “Derviš i smrt”. Tvrđava je svaki čovjek, svaka zajednica, svaka država, svaka ideologija.

Ističe se da se najčešće o “Derviš” i “Tvrđava” govori u paru, gotovo kao da je riječ o dijelovima istog ciklusa, nastavcima. A ipak, mada je riječ o romanima iz kojih se zrcali slična vizija svijeta, oni se suštinski razlikuju.

Knjiga.ba preporučuje i druge Selimovićeve romane poput “Tišine”.

“Tišine” su roman o čovjeku koji izlazi iz rata, u kojem je izgubio sve i u kome nastaju strašne tišine na prelasku iz jednog života u drugi. Mada je roman pisan u prvom licu i ima oblik ispovijesti, ipak nije autobiografski. Problem je moralni i svodi se otprilike na pitanje: što čovjek gubi kada gubi svoje osobno i što dobiva u zajedničkom dobitku.

“Ostrvo” Meše Selimovića je roman koji se sastoji od osamnaest zasebnih cjelina. To su varijacije na temu običnog života dvoje običnih ljudi, a govore o moralnim i egzistencijalnim problemima, o ljubavi, mržnji, ravnodušnosti, etici, životu, starosti, smrti. Svaka novela je jedan vid, jedna mogućnost ljudskog života, života dvoje glavnih ličnosti i svačijeg.