Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Knjiga “Moja BiH” autora Mesuda Sabitovića uskoro u štampariji

knjiga

Organizacioni i programski odbor Projekta ”Bosna i Hercegovina – mogućnosti i perspektive razvoja” i izdavačka kuća Dobra knjiga d.o.o. iz Sarajeva najavljuju štampanje i objavljivanje knjige ”Moja Bosna i Hercegovina” autora Mesuda Sabitovića.

Taj izdavački poduhvat na oko 500 strana tretira raznovrsna pitanja sadašnjosti i budućnosti BiH. Ona su pokrenuta i raspravljena na 18 međunarodnih naučno-stručnih okruglih stolova na kojima je učestvovalo oko 1.700 intelektualaca.

Prvi je održan ratne 1994. godine i bio posvećen afirmaciji bosanskog duha čemu je autor tada dao vlastiti doprinos, a u knjizi poseban naglasak.

Za Sabitovića, prema napisanom u predgovoru ove knjige, negiranje bosanskog duha jednako je negiranju države BiH.

Kroz paradigmu dvostrukog putovanja Bosne u Evropu i Evrope u Bosnu on u knjizi tu ideju čitaocima približava od trenutka kada je bosanski duh prestao biti tabu tema i postao svakodnevica. Pri tom je uvjeren da će probuđeni duh sve više jačati ideju Bosne bez čega je teško ostvariti demokratsku, sekularnu državu Bosnu i Hercegovinu.

Knjiga svjedoči i o tome da je Bosna širok okvir u kojem se mogu naći svi: lijevi i desni, vjernici i ateisti, agnostici, nacionalisti i Bosanci Evropljani, saopćeno je iz Organizacionog i programskog odbora Projekta.