njemačka

Knjiga ‘Ne pucaj!’ Jovana Divjaka predstavljena u Frankfurtu

l_fd7f0a13869a46827b10e1005a86b0ff (1)

Izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“ Edin Bećarević je tom prilikom kazao da Udruženje nastavlja uspješan rad na temeljima filantropije koje je postavio Jovan Divjak, naglašavajući njegovu životnu poruku „Poštujte i volite druge, pa ćete biti poštovani, voljeni i zapamćeni po dobru!

Knjiga „Ne pucaj!“ autora Jovana Divjaka, predstavljena je na sajmu knjige u Frankfurtu. Promotori su govorili i o ulozi Jovana Divjaka za vrijeme agresije na Bosnu i Hrcegovinu, te posebnu pažnju posvetili njegovom filantropskom i humanitarnom radu.

Izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“ Edin Bećarević je tom prilikom kazao da Udruženje nastavlja uspješan rad na temeljima filantropije koje je postavio Jovan Divjak, naglašavajući njegovu životnu poruku „Poštujte i volite druge, pa ćete biti poštovani, voljeni i zapamćeni po dobru!“

Uime Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, prisutnima se obratila konzul Hoda Dedić, koja je rekla da rad Udruženja kao i rad Jovana Divjaka, velikog humaniste, borca za ljudska prava, borca za prava i dobrobit djece, pokazuje da granice i prepreke ne postoje kada su u pitanju oni kojima je podrška najpotrebnija.

Promotori knjige književnik Faiz Softić, novinar i publicist Haris Halilović te pjesnik i prozni pisac Saladin Dino Burdžović istakli su da je Jovan Divjak bio istinski patriota koji je punim srcem bio okrenut prema svjetlim stranama društva – sportu, kulturi i obrazovanju, čovjek koji je lične interese preusmjerio u kolektivne.

– Knjiga „Ne pucaj!“ je vrijedan historijski spomenik“ – riječi su Nerme Bučan, šefice ureda za BiH Christiana Schwarza-Schillinga, koja je zamolila prisutne da se Jovan Divjak nikad ne zaboravi.

Na kraju se obratio i Mirza Demirović, bivši stipendista, a danas aktivni član Udruženja, koji je govorio o pozitivnom uticaju filantropskog rada Jovana Divjaka iz perspektive mladih i šta Udruženje znači za mlade širom Bosne i Hercegovine.

Knjiga „Ne pucaj!“ objavljena je posthumno na prvu godišnjicu smrti autora, osnivača i dugogodišnjeg direktora Udruženja Jovana Divjaka, saopćeno je iz Udruženja „Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak“.